Petter Wallenberg uppträdde på Stockholm Pride med Rainbow Riots, artister han samlat ihop från några av världens mest homofobiska länder. Meningen var att de även skulle uppträda på Uganda Pride. Men den 16 augusti kom det tunga beskedet att festivalen tvingats ställa in.

– Tyvärr är inte modet och beslutsamheten vi bär i våra hjärtan värd att riskera så många oskyldiga liv. I morse vaknade vi till polis som omringat lokalen där öppningsgalan skulle äga rum senare på dagen. Trots samtal med polis och andra myndigheter placerades fler poliser ut runt våra aktuella lokaler, skrev Uganda Pride i ett uttalande.

Men det stoppade inte viljan hos Wallenberg med andra hbtq-aktivister. Istället anordnade de en Pride-fest på en hemlig plats.

– Det var en riskabel sak att göra. Ingen fick veta adressen i förväg och vi beslagtog alla gästers mobiler för att säkerställa att adressen inte läckte ut och kom i fel händer, berättar Wallenberg och fortsätter:

– Vi lyckades, trots all sorg och fara var vårt Prideparty fullt av glädje och kämparanda. Rainbow Riots samlade alla våra fantastiska ugandiska medlemmar, Ugandas Pride-kommitté och internationella gäster och dansade hela natten. Våra ugandiska artister fick äntligen chansen att sjunga låtarna vi gjort tillsammans och fira vår fantastiska resa.

Se alla bilder här!