Förra helgen höll Tammuz Nordic Surrogacy en konferens för personer som överväger att skaffa barn genom en surrogatmamma. I Sverige är det inte lagligt med surrogatmoderskap men flertal länder tillåter det. Däribland Ukraina och USA vilka förmedlingen samarbetar med.

På bilderna från demonstrationen syns skyltar med starka budskap. ”Barn är ingen rättighet”, ”Fattigdom + Kvinnohat = Surrogat” och ”Här pågår människohandel”. Nätverket Rött Forum beskriver protesten som ”kraftfull”.

”Första demonstrationen någonsin för många”

Elin Gauffin var med på demonstrationen och tycker den var mycket lyckad.

– Uppslutningen var över förväntan. Det var många som på egen hand följer den här frågan och är insatta som kom för att protestera. För en del var det här deras första demonstration någonsin, säger hon och fortsätter:

– Protesten syftar på att uppmärksamma att den här verksamheten pågår trots att surrogatmödrarskap inte är tillåtet i Sverige, och en statlig utredning kräver att det inte legaliseras. Surrogat i det kapitalistiska ekonomiska system som existerar kan inte bli något annat än handel med kvinnors kroppar och handel med barn. En graviditet är något helt annat än yrkesarbete och det måste finnas en gräns för vad som kan köpas för pengar. Det blir fattiga kvinnor som levererar barn till rikare personer, sina egna barn. Metoo handlar om nej till objektifiering av kroppar och det handlar även vår protest om, menar Gauffin.

Eduardo Afonso är grundare och verksamhetsansvarig för Tammuz Surrogacy Nordic. Han är ensamstående pappa till två barn som han skaffat med en surrogatmamma. Afonso menar att konferensen inte stördes av demonstranterna, samt att ”de aldrig lyckats vara utanför rätt ställe”.

– Vi hade flyttat konferensen till en annan lokal så demonstrationen hölls på fel plats, säger Afonso

– Vi har ett väldigt stort ansvar mot föräldrarna vi träffar. Det är ett stort stigma runt företeelsen av surrogatmoderskap, därför vill vi inte att de ska utsättas ytterligare av demonstranter.

Bjuder in surrogatmotståndare till diskussion

Afonso säger att han gärna diskuterar frågan med organisationer som har en annan åsikt och utlyser en ”nyanserade debatt”.

– Vi välkomnar debatten, men den måste vara nyanserad. Den debatt som bland andra Kvinnolobbyn för med argument mot vår verksamhet är baserat på myter, osanning och okunskap. Den typen av okunskap i frågan sprider sig sen längre ner i leden.

Afonso säger att han har bjudit in Clara Berglund, generalsekreterare för Kvinnolobbyn till en dialog.

– Inbjudan står kvar och jag hoppas att hon tackar ja till en diskussion, säger han.

QX har bett Clara Berglund om en intervju men hon valde att tacka nej efter vi skickat frågorna. På Kvinnolobbyns Facebooksida nämner de dock demonstrationen.

– Så här såg det ut i lördags då en rad organisationer demonstrerade utanför surrogatförmedlingen Tammuz konferens på Södermalm i Stockholm. Dags för regeringen att agera mot denna växande handel med kvinnor och barn.

Publicerat av Rött Forum Stockholm den 11 november 2017

Publicerat av Rött Forum Stockholm den 11 november 2017

Publicerat av Rött Forum Stockholm den 11 november 2017