Anledningen till detta, var att natten till fredag blev transpersonerna Sema, Ahmer och Ayse från Istanbul och Ankara attackerade med ägg och rasistiska glåpord utanför en kebabrestaurang i centrala Malmö. De tre turkiska transpersonerna som är mellan 20-25 år deltog i den internationella transgenderkonferensen TGEU i Malmö. Senare under natten blev även ”Sema” slagen på nattklubben Crown på Amiralsgatan, men det var ”Sema” som blev utslängd (!)

QX träffade ”Sema”, och berättar:
– Jag är chockad och förvånad! Jag hade hört att Sverige var ett liberalt och demokratiskt land. Efter att vi hade blivit ”äggbombade” och nedsmetade med ägg i ansiktet och attackerade med rasistiska glåpord fick vi åka till polisen för att göra en anmälan.
”Sema” berättar att de hos polisen blev de illa behandlade och fick sitta i fem timmars ”förhör” med hjälp av en turkisk tolk.
– Polisen kom med ovidkommande och kränkande frågor. De undrade varför vi hade smink, varför vi klädde oss som vi gjorde och undrade vad vi gjorde i landet, och om vi hade rätt att vara här.
Efter deras anmälan om hatbrott, som de menar utvecklades till ett förhör, gick de till nattklubben Crown där ”Sema” blev slagen av en gäst och sen utkastad.
– Men jag orkade och vågade inte att göra en anmälan till, med tanke på vad som hade hänt innan hos polisen, så jag släppte det, sa ”Sema”
RFSL:s ordförande Ulrika Westerlund var närvarande under nattens manifest utanför nattklubben Crown.
– Kvällen innan hade vi bestämt oss för att vi skulle lyfta upp kampen mot just hatbrott som den viktigaste frågan, och så händer detta! Vi fick reda på det på morgonen. Hatbrott mot transpersoner är ett jättestort problem och det känns sorgligt att detta skulle hända våra turkiska vänner. Turkiet är ett av de värsta länder vad det gäller hatbrott. De ville åka hem, och det är ett stort underbetyg för Sverige om man ser på vad som har hänt dem.
Utanför nattklubben Crown lästes ett tal upp i megafon där polisen fick sig en rejäl känga, och med hjälp av banderoller och högljudda protester fick den samlade skaran utlopp för sina känslor.
Enligt obekräftade uppgifter har polisen lovat att göra en intern utredning.

Sema, Ahmer och Ayse är fingerade namn