SD ”skakade” av upprördhet över predikan

Vi som tror på människors värdighet och lika värde, oavsett vilket land vi är födda i, oavsett vilket kön eller vilken ålder vi har, oavsett hur vår sexuella orientering tar sig uttryck, vi tror och hoppas att ni har den fortsatta förmågan att säga: Jag vill tala med dig, och den fortsatta längtan att ställa frågan: Vad vill du att jag ska göra för dig? Och känna den stora glädjen i de förändringar som detta kan göra.
Så sa biskop Eva Brunne i sin predikan i Storkyrkan idag i samband med öppnandet av Riksmötet. Hon fortsatte att konstatera att tusentals människor under tisdagen demonstrerat mot rasism för att: ”Ropa ut sin avsky mot det som gör skillnad på människor. Den rasism som säger att du är inte lika mycket värd som jag. Du ska inte ha samma rättigheter som jag. Du är inte värd ett liv i frihet. Och detta av en enda grund – att vi råkar vara födda i olika delar av vår värld. Det är inte värdigt en demokrati som vår att göra skillnad på människor.
Detta synsätt sa hon är inte möjligt att ha för troende.
Utan att ha nämnt Sverigedemokraterna i samband med sin Predikan blev biskopens tal så provocerande att partiets representanter i samlad tropp, med folkdräktsklädde partiledaren Jimmi Åkesson i spetsen lämnade kyrkan.
”Kyrkan kunde inte låta bli att agitera mot SD, sa Kenth Ekeroth och partiledaren själv uppgav att han ”skakade av upprördhet”.

SDs ledamöter i riksdagen lämnade Storkyrkan i protest. Jimmi Åkesson i folkdräkt ”skakade” av upprördhet