Det chockande glädjebeskedet nådde internationella medier i slutet av förra veckan. Ryssland hade fått sitt första lagligt registrerade samkönade äktenskap.

Pavel Stotsko och Evgenii Voitsekhovskii gifte sig i Köpenhamn den 4 januari. Väl hemma i Moskva lämnade de in sitt vigselbevis översatt till ryska, och fick snabbt en bekräftelse av äktenskapet från en tjänsteman genom en officiell stämpel i passen. 

I Ryssland är det vanligen inte lagligt för samkönade par att gifta sig eller ingå partnerskap. Däremot är det lagligt att diskriminera hbtq-personer.

Godkändes genom en miss i lagen

Att det historiska första samkönade äktenskapet i landet överhuvudtaget kunde ske berodde på en missformulering i lagen för vigslar i utlandet.

Lagen som säger om äktenskap som ingåtts i utlandet ska vara giltiga nämner aldrig att det måste vara en man och en kvinna. Det ”kryphålet” gjorde att paret kunde få äktenskapet bekräftat i sina pass.

Men lyckan blev kortvarig. I helgen kom rapporter från Pavel Stotsko om att polisen letat efter honom i hans föräldrahem där han fortfarande står skriven.

”Paret har tvingats fly”

– Jag misstänker att de försökte hitta och konfiskera våra pass med våld, skriver Stotsko på sin Facebook.

The Independent rapporterar att paret nu är efterlysta misstänkta för att avsiktligt ha skadat och/eller försummat sina pass, som också ska ha blivit indragna.

Efter medieuppståndelsen fick paret utstå dödshot och trakasserier och nu tvingas de fly. På sin Facebook skriver Stotsko att en hbtq-organisation räddat deras liv.

– Vi försvinner i några dagar, men vi slåss fortfarande, skriver han.

I ett tidigare inlägg gör han även klart att de inte tänker vika sig och planerar att ta frågan om deras äktenskaps giltighet eller icke-giltighet till domstol.