I det amerikanska valet till kongressens Senat och Representanthus fick det Republikanska partiet stora framgångar. Från den amerikanska hbt-rörelsen väcker resultatet oro för att rättighetsreformer kan komma att försenas ytterligare. Trots att besvikelsen varit stor över att president Barack Obama inte infriat sitt löfte om att avskaffa den amerikanska militärens ”dont ask, don’t tell”-policy så ses demokraterna som mest hbt-vänliga.
– Även om politiska vindar och aktörer ändras som kommer de grundläggande behoven hos enskilda inte göra detta, kommenterade från National Gay and Lesbian Task Force. Vad som än händer i de politiska församlingarna så kommer människor behöva arbete, skydd mot diskriminering, tak över huvudet, möjlighet att försörja sina familjer och rättvisa möjligheter. Man skall inte nöja sig med mindre, det gör inte vi.
Ett resultat av de republikanska framgångarna är att demokratiska talmannen för Representanthuset Nancy Pelosi byts mot republikanernas John Boehner. Han fick nyligen underkänt i en undersökning kring stödet för aktuella hbt-frågor som Human Rights Campaign gjort.
– Förändringen i maktbalansen kommer att långsamma ner processen för att skapa rättvisa lagar för lesbiska, bögar, bisexuella och transpersoner, kommenterade Rea Carey vidare idag.
– Men innebär detta att initiativ för hbt-rättigheter nu helt kommer att blockeras? Inte vad oss anbelangar. Faktum är att vår grupp alltid har fått kämpa – och kämpa hårt – för likställdhet. Detta är inget nytt för oss.
HBT-rörelsen välkomnar det faktum att flera av de ultrakonservativa Tea Party-kandidaterna inte lyckades vinna plats i kongressen.