”Jag blir så glad! Detta är extra fint eftersom Presidentens bal hör till de mest sedda tv-programmen i Finland, och har alltid varit fruktansvärt hetero-traditionell.”
Så skrev en av många QXläsare som kontaktat redaktionen för att hylla gårdagens Självständighetsbal, eller slottsbal, eller presidentbal – kärt barn har många namn – i Helsingfors!
2,3 miljoner TV-tittare följde balen och kunde bland annat se finska hbt-rörelsen SETAs nuvarande ordförande Outi Hannula med damsällskap hälsa på tidigare SETA-ordföranden, president Tarja Halonen.
Halonen var ordförande i SETA i början av 80-talet under en tid då förbundet såg till att ha hbt-vänliga heterosexuella ordföranden från det politiska livet.
Mest medial uppmärksamhet fick dock skådespelaren och TV-kändisen Jani Toivola som kom med en Red Ribbon på fracken och i sällskap med årets Mr Gay Finland, Kenneth Liukkonen, nyvald kyrkopolitiker i Åbo.
Till denna årets viktigaste fest i Finland, kom även författaren Pirkko Saisio med Pirjo Honkasalo liksom skådespelaren Riko Eklundh med herrsällskap.

Se inslaget på YLE.fi

Stor mediauppmärksamhet för Jani och Kenneths entré på Självständighetsbalen
Mr Gay Finland, Kenneth Liukkonen, hälsar på Tarja Halonen