Marielle färdades i baksätet av en vit Chevrolet efter att ha deltagit i en debatt i centrala Rio. Under färden avrättades hon med fyra skott i huvudet, chauffören mördades också.

Dagen efter dödsskjutningen strömmade tusentals brasilianare ut på gatorna och ropade Marielle presente! – Marielle närvarande!

– Det finns två Marielle. Hon som vi skriker fortfarande är vid liv ute på gatorna och så finns det min livskamrat, som jag fortfarande inte har börjat sörja. Jag har inte accepterat att det har hänt. Jag väntar på att hon ska komma tillbaka, när som helst nu, säger Mônica till The Guardian.

Mônica Benício och Marielle.

Marielle föddes i Rio de Janeiros favelor, kåkstäder. Hon brann för feminism, hbtq-frågor och att fler svarta skulle kunna ta plats i maktens korridorer. Hon valdes in i kommunfullmäktige 2016 med 47 000 röster, vilket är det femte högsta antalet någonsin.

Men hennes politik för jämställdhet och mot korruption var inte uppskattad av alla, och det är dessa röster som Mônica själv menar ligger bakom avrättningen.

Nu har Amnesty International startat en namninsamling där de kräver rättvisa för Marielle.

”Marielle Franco, som valdes in i Rio de Janeiros kommunfullmäktige 2016, var en stark röst  framförallt för svarta kvinnors och hbtqi-personers rättigheter. Hon var också känd för att ha avslöjat säkerhetsstyrkornas övergrepp och utomrättsliga avrättningar i Rios favelor. Strax före mordet utsågs Marielle till rapportör för en särskild kommission, skapad för att övervaka de väpnade styrkornas polisiära insatser i Rio de Janeiro och militariseringen av den allmänna säkerheten.

Sättet som mordet utfördes på tyder på att det var välplanerat och utfördes av personer med vana att hantera vapen. Brasiliansk media har rapporterat att kulorna kom från den federala polisen” skriver Amnesty om namninsamlingen.

– Att döda en svart, lesbisk människorättsförsvarare som stod upp för de mest marginaliserade i samhället är tydligt avsett att tysta henne och skapa rädsla och osäkerhet. Men vi fortsätter att höja våra röster, säger Amnestys chef i Brasilien Jurema Werneck.

Skriv på namninsamlingen här!