I lördags firade öarna som utgör Öckerö kommun Pride för andra året i rad. Visserligen fick de en tråkig start efter förening satsat på dyra prideaffischer som inte ens överlevde en natt innan sabotaget var ett faktum. De skrev ett inlägg på sin Facebooksida om händelsen vilket delades över 500 gånger och gjorde att den lilla Pridefestivalen hamnade i nationell press.

På lördag var det dags för Pridedagen och då visade öarna att kärleken verkligen är starkare. Till QX skriver de om glädjen.

”Det var tydligt att företag, privatpersoner, skolor och många andra tydligare slöt upp bakom allas lika värde. Flaggor vajade i trädgårdar, fotbollslag har spelat match med regnbågsfärgade armbindlar och Fritid och Kultur går in i processen att hbtq-certifiera sina verksamheter. 

En av höjdpunkterna var när Xia Hallding tilldelades priset Årets Pride-gärning för sitt engagemang för unga hbtq-personer. Tillsammans med andra eldsjälar har hon startat både hbtq-utskottet och hbtq-hänget i Öckerö kommun. Nino Ramsby och Hellmans Drengar var starka publikdragare. Solen sken och barnen fick sina hår flätade. I området fanns även möjligheten att bli tatuerad och publiken var både den största och gladaste som någonsin skådats nere i Klåva.”

 Det vi ville åstadkomma var en attitydförändring. Vi är så glada att så många slutit upp bakom oss och nu på egna initiativ kör sitt race, säger Karin Sandström, styrelseledamot Öckerö Pride.