Tidigare i år överraskade Portia DeRossi hustrun Ellen DeGeneres på 60-årsdagen med en otrolig gåva. Hon hade startat organisationen Ellen Wildlife Fund vars uppdrag är att rädda Rwandas hotade bergsgorillor, och gåvan rörde djurälskaren Ellen till tårar.

I gorilla-reservatet får inte bara bergsgorillorna ett fritt och skyddat boende, där kan även forskning bedrivas för att ännu bättre förstå hur de ska bevaras.

För första gången är Ellen på besök på reservatet i Rwanda och vid sin sida har hon såklart initiativtagaren Portia. Tidigare i veckan bjöds de också hem till landets president Paul Kagame för en pratsund.

Kagame skapade rubriker efter han under en utfrågning i San Francisco hösten 2016 frågades om hbtq-personer har en plats i framtidens Rwanda. Kagames svar blev att ”homosexualitet inte är vårt problem” vilket av många ansågs stort för att komma från en ledare i Östafrika.

Även om homosexualitet tekniskt sätt inte är olagligt i Rwanda så behandlas det ofta som det. Det är till exempel inte ovanligt att homosexuella arresteras med hänvisning till landets morallagar.

För bara ett år sedan arresterades den ugandiska hbtq-aktivisten Kasha Jacqueline Nabagesera på flygplatsen i Rwanda och anklagades för brott mot morallagar samt för att ha pratat illa om landets president Kagame.

Se den rörande videon när Portia ger Ellen den omtänksamma 60-årspresenten nedan.