Sommaren är högsäsong för Pridesatsningar och i samband med att EuroPride äger rum i Sverige kan vi förvänta oss fler regnbågssamarbeten än vanligt.

Ett av dem är tillsammans med Järvaveckan som drar igång nu på lördag den 9:e juni.

Järvaveckan gjorde sin debut för snart tre år sedan och har som syfte att minska avståndet mellan folk och folkvalda politiker. Samtliga partiledare bjuds in för att tala och varje dag har ett tema.

I år för första gången kliver även Pride in på arenan. Samarbetet innebär att regnbågsflaggan hissas, West Prides ordförande Tasso Stafilidis kommer att medverka i ett panelsamtal på stora scen under invigningsdagen och på söndagen visas hbtq-pjäsen Kärlekens pris.

– Många som bor i förorterna kommer från länder där de här frågorna är svåra. EuroPrides närvaro under Järvaveckan är viktig och ger människor som inte ofta kommer i kontakt med hbtq-personer en chans att tala med dem i stället för om dem, säger Ahmed Abdirahman som är ordförande för föreningen The Global Village som håller i evenemanget och fortsätter:

– Men framförallt ger EuroPride hbtq-personer i dessa områden en plattform. Människors okunskap och fördomar, att man inte träffar hbtq-personer, förstärker fördomarna. Därför är de här mötena så viktiga. Det är också viktigt för The Global Village att visa sitt stöd gentemot hbtq-personer.