Trots regnigt, men varmt, väder var det över en miljon som enligt Toronto-media var på plats i och utmed paradvägen. 120 avdelningar gick med under den nära 4 timmar långa paraden. De politiska partierna, fackförbunden, en lång rad banker och företag, bland dem en stor avdelning med IKEA-anställda, och flera sponsorer blandades med hbtq-grupper av olika slag.

Until We’re Safe-delen var klädda i svart och uppmärksammade den osäkerhet som många i hbtq-communityt fortfarande känner. Det var även ett sätt att uppmärksamma offren för en seriemördare som förra året dödade åtta män.

Söndagens parad föregicks av fredagens Trans March och lördagens Dyke March. Två mer politiskt färgade demonstrationer som samlade flera tusen deltagare.

Paraden i Toronto liknar de svenska, men med färre inslag av hbtq-grupper med politisk inriktning. Att se en avdelning spritt språngande nakna nudister liksom en avdelning marijuana-rökare som efter legalisering av bruk och försäljning till personer med medicinska skäl vill se en ännu mer fri försäljning är inslag som ännu inte noterats i Sverige.

Intressant att notera att EU-ländernas konsulat och representation gick tillsammans, tätt följt av Storbritannien som tydligen redan börjat praktisera Brexit vid gayparaderande.

Efter paraden fortsatte festen på Church Street med tusen- och åter tusentals personer som vandrade upp och ner för gatan, stod i gigantiska köer och festade loss framför de många scenerna och inhägnade festområdena.

Toronto är en perfekt gaystad nu när sommaren är här. Öppna, vackra ochKanada ett fantastiskt land att besöka som gayturist. Från Skandinavien går det dock endast en direktlinje, mellan Kastrup och Toronto. Hög tid att fixa fler direktlinjer för såväl gayturister som hockey-fans!