Under Almedalsveckan anordnar RFSL och RFSL Ungdom en mängd programpunkter om hbtq-frågor. De håller traditionsenligt till i det färglada stenhuset ”lila Shala” vid Södertorg. Södertorg är inte stort till ytan och består till mestadels av ett mindre antal parkeringar.

Igår stod det klart att RFSL som kommer tvingas dela detta utrymme med nazistiska Nordiska motståndsrörelsen, kända för att bränna Prideflaggor, attackera Prideparader och skrika ”krossa homolobbyn”. Tillståndet gäller från idag, tisdag, till och med fredag.

Att polisen nu godkänt att nazisterna ska få hålla till på torget har gjort att RFSL Ungdom tvingats ställa in samtliga programpunkter för att skydda unga hbtq-personer.

– Som unga och normbrytande kan vi inte acceptera att polisen prioriterar nazisters närvaro över vår, säger Frank Berglund, förbundsordförande RFSL Ungdom, om nazistbeskedet.

RFSL förbundsordförande Sandra Ehne riktar också kritik mot polisens godkännande.

– Polisens beslut är en katastrof för vårt demokratiska samhälle. Både som privatpersoner och som rörelse är vi direkt hotade av nazistiska och rasistiska krafter. Att de ges polisskydd för att stå utanför vår dörr och hota oss, är på en helt ny nivå än vad vi sett tidigare, säger Sandra Ehne, förbundsordförande RFSL.

Till SVT Nyheter försvarar polisens biträdande kommenderingschef, Elisabeth Anestad, tillståndet.

– Vi får inte tycka något om någons åsikter, vi är helt färgblinda i vår tillståndsgivning, och vi sätter ingen före någon annan.

RFSL:s högkvarter under Almedalsveckan "Lila Shala"och Södertorg.