Den 21 sekunder långa filmsnutten som i skrivande stund har över 21 000  visningar spelades in igår under Mångfaldsparaden i Visby. Den årliga Prideparaden arrangeras av RFSL Gotland och lockar många politiker och almedalsdeltagare.

I år är den nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen på plats ”för att invadera Almedalen med full kraft” enligt deras hemsida. Det har förutom ett polistillstånd att hålla till på Södertorg, utanför RFSL:s lokaler, också inneburit att en nazist gripits misstänkt för misshandel efter att han stulit en regnbågsflagga från kvinnan i onsdags kväll.

Nazisterna skapade igår också tumult utanför Vänskapsförbundet Sverige-Israels tält där en kvinna knuffades omkull. Och i den nypublicerade filmen från paraden syns återigen nazister.

En man iklädd en NMR t-shirt går fram till en kvinna som håller i en mindre Prideflagga. Han närmar sig på ett hotfullt sätt, rycker ifrån hennes flagga och går iväg. Händelsen inträffar framför en polis som snabbt går fram till kvinnan och pratar med henne. Vad som sägs är oklart men polisen ser ut att gestikulera att kvinnan ska gå bort.

Filmen väcker stor ilska på Facebook och kommentarsfältet fylls med kritik mot polisen. De kritiska menar att polisen borde gripa nazisten istället för att fokusera på kvinnan vars flagga blev tagen.

När QX kontaktar polisen är det oklart om en anmälning har kommit in. Igår anmäldes två misstänkta brott i Visby en om olaga hot mot grupp och en om störande av allmän sammankomst. Men huruvida någon av dessa rör händelsen är oklart.

Polisens yttre förundersökningsledare Thomas Granlund säger att det är svårt att bedöma vilket brott händelsen utgör.

– Det beror lite på värdet av flaggan och syftet med handlingen. Men generellt om man tar en sak från en annan person så är det någon form av stöld, men då måste också det finnas ett värde i föremålet. Annars kallas det egenmäktigt förfarande.

Se filmen nedan!

"To protecte and serve"

Publicerat av We Are Dalarna Fredag 6 juli 2018