Vinnaren av Eurovision Song Contest, Netta Barzilai, är kulturambassadör för Israel. Hon har blivit inbjuden till Allsång på Skansen 31 juli och Berns Salonger 2 augusti, trots att israeliska ambassaden i Stockholm och turistministeriet i Israel är sponsorer. Nu säger 617 svenskar NEJ till Netta och Israels ”pinkwashing” under EuroPride i Stockholm.

Det är stötande att SVT bjuder in en artist som representerar ett land som struntar i FN:s resolutioner, ockuperar att annat land och diskriminerar flera miljoner människor. Netta Barzilai gör PR för ett land som fängslar ett palestinskt barn var 8:e timme. Hur skulle det ha sett ut om SVT under 1980-talet hade givit bästa sändningstid till en vit artist, finansierad av apartheidregimen i Sydafrika?

200 000 personer deltog i Tel Aviv Pride Parade i juni 2018. De möttes upp av flera hundra kritiker, hbtq-aktivister, som menar att Israel använder hbtq-rörelsen för att framstå som ett trevligt turistmål och för att skyla över den olagliga ockupationen av Gaza, Västbanken, Östra Jerusalem och bristen på mänskliga rättigheter för palestinier.

”Det går inte att hylla Netta”

Den palestinska hbtq-rörelsen alQaws har funnits i mer än tio år. De tar avstånd från Tel Aviv Pride, som de menar ger legitimitet till det pågående förtrycket av palestinier. Mänskliga rättigheter måste omfatta alla – ateister, barn, beduiner, druzer, hbtq-personer, judar, kristna, muslimer och palestinier – ja, alla.

Det borde hela hbtq-rörelsen stå bakom, och då går det inte att hylla Netta som representerar ett land som ständigt bryter om FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter.

Israel har åtskilliga lagar som gör skillnad på judar och palestinier. De har bostadsområden enbart för judar. De har vägar enbart för judar. Förra veckan kom en ny lag som slår fast att judiska bosättningar är en nationell angelägenhet, trots att bosättningar på palestinsk mark är olagliga enligt FN. Det finns regeringsbeslut som förbjuder palestinier, som är israeliska medborgare, att gifta sig med vem de vill. Men visst borde man få älska vem man vill?