Under onsdagskvällen öppnade Pride Park på Östermalms IP. Supersportstjärnorna Pia Sundhage och Anja Pärson invigningstalade. Anja Pärson berättade om hur hon handlat och hört en av sonens kamrater, Greta, som frågade sin pappa varför Anjas son Elvis har två mammor varpå pappan svarade att ”en del har två mammor, en del har två pappor, och det är okej. Och du, Greta ska kunna älska vem du vill. Det ska inte finnas några gränser.”  Anja hyllade att en pappa kan ge det svaret till sin dotter i dag, 2018.
OS-medaljören berättade också att det inte finns en starkare kraft än kärleken, och att vi finns här för varandra i communityt. Om någon behöver stöd då finns VI här. Hon hyllade också sin fru Filippa och publiken jublade när hon sa att de firar fyra år ihop under torsdagen.

Pia berättade varför hon valt att inte prata om sin sexualitet. Hon valde att slåss för kvinnors rätt att spela fotboll istället, trots att hon visste att det pågick en annan kamp, den för HBTQ-rättigheter. Fotbollsikonen hyllade publiken som tagit den kampen och nu berättade Pia att hon är redo att ansluta sig till kampen för HBTQ-rättigheter.
”Pride behövs. Det är okej att vara annorlunda och att omfamna varandras olikheter. Att vara olika är något bra.” Hon avslutade karaktäristiskt med att sjunga en strof ur Tom Petty-klassikern ”I won´t back down

Fredde och Elin från RFSL Stockholm delade ut Regnbågspriset till Sofia B Karlsson ”för allas lika rätt att delta i idrottslivet”. Rosa Tisteln gick till Polismyndigheten på Gotland för deras beslut att tillåta NMR att demonstrera på ett torg i Visby i somras. Ställföreträdande regionchef Lars Hallberg tog emot priset, sa att de inte vill ha detta pris och försäkrade att polismyndigheten ska göra allt i sin makt för att upprätthålla lag och ordning. Eva Bohlin fick också pris av RFSL under kvällen för sitt viktiga arbete med bland annat Lesbisk Front och engagemanget under hiv/Aids-epidemin under åttio- och nittiotal. Företaget IBM Sweden fick pris av Unionen som Årets HBTQ-vänligaste arbetsplats. Ulrika Westerlund utnämndes av transföreningen FPES till Årets Hjälte tack vare sin kamp för transrättigheter.

Stockholms finansborgarråd Karin Wanngård hälsade alla välkomna genom ett kärlekstal till huvudstaden. Genom att säga att Stockholm är en av världens mest populära städer där man kan vara den man vill och älska den man vill. Jubel från publiken.

Kvällens konferencier Saga Becker berättade hur orimlig processen för asylsökande HBTQ-personer i Sverige är, och ”Det finns ingen Pride i att deportera människor”. Hon hyllade också sin mamma, som är en förstagångsprajdare.

Under kvällen uppträdde Dj Gunn med Mello-kexet Jasmin Kara, The Choir – by ABBA The Museum sjöng bland annat Take a Chance on Me, Dancing Queen och Lay Your Love On Me, och gayduon Lovers of Valdaro sjöng sin QX-hyllade snygga Lost Forever.

Såklart framfördes även Regnbågssången, Ovan regnbågen (Over The Rainbow), för att hylla de i vårt community som lämnat oss. Detta år sjöngs den av Stockholm Gaykör tillammans med Markus Krunegård.

Kvällen avslutades med jubel då Tove Styrke gjorde entré till publikens stora förtjusning.

Fotograf: Jonas Norén