I slutet av januari släpptes nyheten att det thailändska flygbolaget PC Air anställt 30 personer varav tre flygvärdinnor som är transsexuella. Bland de anställda finns Thanyarat ”Film” Jiraphatpakorn, som valdes till MissTiffany 2007.
– Först trodde jag att de bara skulle ta emot våra ansökningar men, som tidigare, inte anställa oss, berättar hon enligt den i Asien baserade gaysajten Fridae.com.
Flygbolaget hade dock aktivt öppnat upp för ansökningar från män, kvinnor och ”annat kön” i en satsning på lika möjligheter på arbetsplatsen. För att inte skapa problem vid passkontroller vid flygningarna så kommer de anställda att ha en ”tredje kön”-markering på sina uniformer. Personer som korrigerat sitt kön kan i Thailand inte officiellt få det nya rätta könet juridiskt erkänt. Fridae.com uppger att detta ofta skapar problem just i samband med att man söker arbete.
På den thailändska organisationen för transsexuellas, Thaitga, hemsida ser man positivt på PC Air. Samtidigt kritiserar man den thailändska hbt-politiken.
– Om man tänker till så borde detta bli ett slag i ansiktet eftersom denna nyhet helt bryter ner bilden av Thailand som ett paradis för transpersoner och homosexuella, skriver Paisarn Likhitpreechakul. Om det thailändska samhället var så rättvisa mot hbt-personer varför skulle då det enkla faktum att ett flygbolag inte diskriminerar vara nyhetsstoff? Borde inte företag och myndigheter redan ha börjar anställa?