Idag antog Ålands Hälso och sjukvård en lag som möjliggör kommunal finansiering av assisterad befruktning för lesbiska och ensamstående kvinnor. Efter initiativ från socialdemokraternas partiledare Camilla Gunell slipper därmed Ålands lesbiska betala för privat vård.
– Vi är jätteglada över detta förstås, säger Regnbågsfyrens ordförande Maria Antman till QX.se. Det innebär att lagen nu i praktiken går att följa när nu alla blir jämställda.
Assisterad befruktning blev laglig för ensamstående och lesbiska i Finland efter att riksdagen i oktober 2006 antog en lagändring. Men finansieringen för just lesbiska och ensamstående löstes inte.
– Man blir inte emottagen i det kommunala och i landstinget utan måste söka sig till privatvård och betala allt själv, säger Maria Antman. Nu kommer man få en remiss via sjukhuset och få omkostnaderna betalda.
– Åland är en föregångare i den här frågan och det är en stor sak egentligen att vara först att erbjuda detta.
-Hur firar ni nu?
– Jag har inte hunnit fira så hemskt mycket, svarar Maria med ett skratt. Vi är på jobbet fortfarande med vår nio månaders baby och åttaåriga storebror.
– Men ikväll har vi fredagsmys och då kanske vi dricker ett glas champagne till På Spåret!

Artikeln uppdaterad 20110221. Det är den politiska ledningen för Ålands Hälso och Sjukvård som öppnat för att godkänna remisser gällande assisterad befruktning även från ensamstående och lesbiska. I artikeln uppgavs tidigare att beslutet tigs av Lagtinget.