Tillsammans med sidekicken Sarah Gullbjörk startade Eila, 25, podden The future is flata. Båda är lesbiska och bor i småstäder, det och mycket mer gjorde att de längtade efter med lesbiskt och queert i livet vilket podden garanterat bidrar med. Men syftet var också att ”reclaima ordet flata”, även om det har visat sig vara ett svårt ord att äga i poddosfären.

Hej Eila! Varför döpte du podden till The future is flata?

– För att reclaima ordet flata. För att lesbiskhet har raderats bort genom historien tillräckligt länge. För att visa att vi är lesbiska och vi är jäkligt stolta och nöjda med att vara det.

Hur fick du reda på att Itunes inte accepterar det ordet? 

– Jag fick ett mail från Apple connect om att podden var godkänd, med en länk till podcast-appen. När jag gick in såg jag att flata hade censurerats bort. Det stod inget om detta i mailet med godkännandet jag fick. 

Varför är det ett problem att flata blev f***a? 

– Det blir ett problem eftersom det ser ut som att vi skäms över att säga ordet flata. Det kan även tolkas som att podden heter ”The future is fitta” vilken iof hade varit slagkraftigt det med! Men inte med censuren eftersom det då också ser ut som att vi inte står för ordet fitta heller. 

Censuren bidrar till att det ser ut som att vi skäms och inte kan stå för ordet flata. 

Hur har du gått vidare med det här?

– Först försökte jag ändra namnet på egen hand, genom att skriva flata i versaler, funkade inte, sen med punkter mellan varje bokstav. Funkade. Dock ville jag helst att den skulle heta just ”The future is flata”, så jag provade igen dagen efter poddsläppet, men då kom censuren tillbaka. 

Till sist ringde jag iTunes för att få bort censuren. De verkade dock ha svårt med att koppla mig till rätt person. Som sista ”åtgärd” skrev jag till er på QX, andra tidningar samt på min Facebooksida för att uppmärksamma censureringen och kanske nå iTunes på det här sättet. 

Vad säger Itunes?  

Att dom ska lösa problemet, men det har inte hänt något sen podden släpptes den 1 Augusti.

Podden The future is flata hittar du på samtliga stora podd-plattformer.

 

Eila Boholm till höger med sidekicken Sarah Gullbjörk till vänster.