I juni avslutades en fem år lång rättstvist mellan paret Charlie Craig och David Mullins och Masterpiece Cakeshop i Colorado. Det var i juli 2012 som ägaren och bagaren Jack Phillips vägrat låta paret beställa sin bröllopstårta, eftersom Jesus, enligt honom, inte skulle ha bakat en tårta åt homosexuella.

Efter många svänger beslutade den amerikanska högsta domstolen att bagare Phillips hade rätt och att hans religionsfrihet hade kränkts genom att beordra honom att baka tårtan. Däremot var domen inte att betraktas som prejudicerande.

Nu ska bagaren snart stå inför rätten igen, men den här gången för att ha vägrat att baka en födelsedagstårta till en transkvinna.

Autumn Scardina ville beställa en tårta till sin födelsedag som var blå på utsidan men rosa på insidan. Konceptet skulle fira att hon levt öppet i ett år med sin könsidentitet. Men det blev ett nej från Masterpiece Cakeshop, rapporterar Pink News.

– Jag tror att andra personer som beställer en födelsedagstårta får bestämma tårtans färg, säger Scardina till ThinkProgress.

Hon har nu stämt konditoiet för diskriminering. Bagaren Jack Phillips har i sitt försvar sagt att han ”inte kan stötta idén av att en persons kön är något annat än en oföränderlig biologisk verklighet skapad av Gud”.

Bakom sig i det nya rättsfallet har han den massiva kristna lobbyorganisationen Alliance Defending Freedom (ADF). Som med sina ekonomiska muskler hjälpte honom att driva sin sak och vinna i frågan om bröllopstårtan för det samkönade paret.

ADF har även haft ett finger med i spelet när det gäller svenska rättsfall. Barnmorskan Ellinor Grimmark anmälde 2014 region Jönköping för diskriminering eftersom hon inte fått jobb som barnmorska då hon vägrat medverka vid aborter, ge dagen efter piller och sätta in spiraler som preventivmedel, allt det hänvisat till sin kristna tro. Då drevs Grimmarks sak av just ADF.