När president Toomas Hendrik Ilves tog emot dirigenten Erki Pehk och scenografen Madis Nurms som ett par vid nationaldagens högtidliga mottagning häromveckan var det ett stort steg framåt för att positivt synliggöra homosexuella i Estland. Symbolvärdet i detta är stort. Likadant är det när estniska TV3 visar en humoristisk reklamsnutt om att sprida nyheter och som exempel använder olika sätt att komma ut som bög för sina föräldrar. Häromåret drogs dock ett förslag till sambolag för både hetero- och homosexuella par tillbaka. Endast äktenskap mellan man och kvinna stöds av staten.
Dagstidningen Postimees och Tallinns Universitet har frågat de närmare 800 kanditaterna i parlamentsvalet om de stöder partnerskap för samkönade par. Nästan 500 svarade. Av dem var 292 emot. Det rimmar illa med presidentens uppmaning på nationaldagen i februari till Estlands folk att bli tolerantare och öppnare. Flest positiva till reglering av samkönade förhållanden fanns hos De Gröna, Socialdemokraterna och det borgerliga Reformpartiet. Men bara hos Socialdemokraterna är stödet officiellt.

Även kolumnisten Ulrika Laan i tidningen Postimees hade svårt att hitta positiva exempel när hon undersökte de större estniska partiernas inställning till partnerskap eller giftermål för par av samma kön.
De Gröna svarade Laan att partiet “inte har någon åsikt”. Den borgerliga Folkunionen “stöder den tradtionella familjemodellen“. Centerpartiet “stöder inte homoäktenskap”, men möjligen registrerat partnerskap. Den borgerliga koalitionen Fosterlandet/Res Publica menar att homoäktenskap är oförenligt med äktenskapsbegreppet. Enligt det borgerliga Reformpartiets nuvarande statsminister Andrus Ansip är äktenskapet ett “heligt förbund mellan man och kvinna”, dock ska det inte tolkas som att samliv mellan personer av samma kön inte bör tolereras, mennar Ansip. Socialdemokraternas gruppledare i parlamentet stöder däremot införande av registrerat partnerskap. En annan socialdemokrat hänvisar till att saken bör utredas av experter, allt enligt Laan.

Till QX säger Ulrika Laan att den halvsekellånga sovjetiska ockupationen fortfarande spelar stor roll när det gäller folks inställning till homofrågor.
– Dagens politiker växte ju upp under ockupationen eller i slutet av den. Men jag blir förbluffad av politikers gayfientlighet. Man tillåter att de finns till, fast utan samma rättigheter som heteron. Men Estland befinner sig i en brytpunkt. Med självständigheten har man uppnått ekonomisk stabilitet. Nästa steg är att höja livskvaliteten genom sociala förändringar. Dit hör också gayrättigheter. Och när media allt mer uppmärksammar gayfrågor tvingas partierna att ta ställning. Det är nytt för dem och Socialdemokraterna är de enda som tydligt och upprepade gånger i media stött registrering av samkönade par. Men Tysklands utrikesminister leder ett höger-centerparti och är gift med en man och i Storbritannien stöder även de konservativa samkönade partnerskap. Det tror jag att estniska konservativa också kommer att göra.

Det estniska parlamentet Riigikogu har 101 platser. Regeringen består av ministrar från Reformpartiet och Fosterlandet/Res Publica.