I höstas antog det portugisiska parlamentet en ny könstillhörighetslag. För att korrigera sitt kön juridiskt krävs nu att man är 18 år, portugisisk medborgare och att man har ett intyg från läkare eller psykolog om att man har en könsidentitetsstörning.
Enligt TGEU, den europeiska samarbetsorganisationen för transvestiter, transsexuella och transpersoner, gör den nya lagen det möjligt att få sitt kön juridiskt erkänt efter enbart 8 dagar.
Då lagen antogs i höstas välkomnade Richard Köhler från TGEU, lagändringen.
– Vi gratulerar ILGA-Portugal och andra människorättsaktivister till denna seger, sa han.
På maillistan EuroQueer passar idag Justus Eisfeld från Global Acion for Trans* Equality på att ge en känga åt andra europeiska länder. Eisfeld konstaterar att Portugal nu är det enda land som i lagen saknar krav på skilsmässa, sterilisering eller medicinska och kirurgiska ingrepp för erkännande av nytt kön.
– Till och med länder som ofta hänvisas till som förebilder har fortfarande lagar som allvarligt kränker transpersoners mänskliga rättigheter, skriver Justus Eisfeld och exemplifierar med två länder där steriliseringskravet för att erkännas i nytt kön inte finns; Storbritannien och Spanien. Där har man dock skilsmässokrav respektive krav på hormonbehandling eller fysisk förändring av kroppen.
– För att sätta sakerna ännu lite mer i perspektiv så sker allvarliga brott mot mänskliga rättigheter i länder som brukar framställa sig som föregångare när det gäller HBT-rättigheter: Nederländerna, Sverige, Belgien, Frankrike, Finland liksom alla de Europarådsmedlemmar som driver på för Yogyakarta principerna internationellt, men inte följer dem på hemmaplan.