– Det känns fantastiskt såklart eftersom de senaste månaderna har varit så fyllda av stress och oro. Jag vill bara att de (Migrationsverket) ska se mig för den jag är, och inse allvaret i min situation. Så nu väntar jag på att göra ytterligare en intervju med dem, säger Patrick Mulyanti när QX når honom under tisdagseftermiddagen.

I Uganda mördades Patricks dåvarande pojkvän och han efterlystes av polis. Genom att få plats i ett ugandiskt fotbollslag i Gothia Cup 2014 tog han sig till Sverige och sökte han asyl. Men jakten på honom har samtidigt pågått i Uganda. Hans bild publicerades i nationell press och han hade ett pris på sitt huvud. Men Migrationsverket i Sverige bedömde inte att hans situation var trovärdig och som QX tidigare skrivit så hade de domen klar: Patrick skulle skickas tillbaka till Uganda. Hans asylberättelse bedömdes för vag och han var icke trovärdig i sin sexuella läggning och hade därför inget skyddsbehov i Sverige.

– Men situationen i Uganda är allvarlig och har inte ändrats alls. Jag kommer att dödas om jag återvänder, så hoten finns kvar mot mig. Ingen har glömt.

Men tack vare vännen Stig-Åke Petersson, som gjorde en ny ansökan efter att Patrick Mulyantis ärende spridit sig i medier både i Sverige och utomlands, så omprövar Migrationsverket nu beslutet.

Idag lever den tjugoårige fotbollsspelaren i Dalarna, har pojkvän och spelar fotboll i laget Borlänges Bullermyren IK.

– Fotbollen ger mig styrka och mina lagkamrater har varit fantastiska genom detta. De och min pojkvän ger mig fantastiskt stöd, och nu har vi äntligen fått hopp igen, avslutar Patrick Mulyanti.