– Jag är ganska glad. Jag har förberett mig länge på det här så att jag ska kunna allt det man behöver. Det är skönt att det nu är på riktigt!
Vad ska du göra nu?
– Jag vill fortsätta bygga stabilitet i organisationen för RFSL Ungdom, så att ekonomin funkar och att vi har en bra strategi. Funkar allt sånt så kan man göra många fler peppiga saker. Sedan vill jag pusha för aktivismen. Det ska vara lätt att engagera sig i RFSL Ungdom, även om man inte är medlem. Vill man förbättra något för hbt-ungdomar ska det vara enkelt, i stort eller i smått.
Vilken är den viktigaste frågan just nu för er?
– Förbättra situationen för unga transpersoner. Det har gjorts en utredning om vuxna transpersoner, men inte om unga. Nu ska den utredningen komma och då ska vi vara med och påverka. Det är livsviktigt! En annan viktig fråga är se till att alla platser funkar för hbt-ungdomar. Vissa unga känner sig inte bra bemötta av vården, polisen eller socialtjänsten. Då väljer man att inte gå dit.

Ni är ju självkritiska när det gäller vilka ni når som medlemmar, att det finns en vithetsnorm i föreningen. Hur ska ni få större bredd bland aktivisterna?
– Vi ska bredda de platser vi finns på. Gör vi aktiviteter i Stockholm, Göteborg eller Malmö så ska vi också ut i förorterna, det är ett sätt att nå andra. Sedan ska vi inte bara ut på musikfestivaler utan också idrottsevenemang. Vi ska också ta fram en handlingsplan hur vi når ut bättre
Ni slår fast att det är viktigt med mötesplatser för hbt-ungdomar. Hur kan ni påverka detta?
– Det handlar mycket om att man ska få ett bra bemötande på platser som redan finns. Vi pushar för att dom som jobbar på fritidsgårdar ska få bättre hbt-kompetens. Regeringen gav detta i uppdrag till Ungdomsstyrelsen som fick pengar för detta och det är superbra!
Din företrädare Felix König berättade att ett av elddopen som ordförande var att svara bra på frågor från tidningar som exempelvis Välden idag, som har ett kristet perspektiv på sin nyhetsvärdering. Hur förhåller du dig till de frågor du driver?
– Jag försöker vara tydlig och diplomatisk. Hbt-personers rättigheter är mänskliga rättigheter. Det är lätt att glömma.
Hur ska du fira att du blivit ordförande i RFSL Ungdom?
– Jag kommer nog fira med att sova när jag kommer hem!