Polisens räd skedde efter att en framstående politiker i Tanzania meddelade att det tagits fram en specialstyrka för att jaga homosexuella. Han bad också allmänheten att komma med tips. Uttalandet från politikern kritiserades av Tanzanias regering 4 november, då tog de avstånd från kommentaren och sa att det endast var personliga åsikter från politikern.

– Det här är en förödande smäll i samband med att Tanzanias regering försäkrade invånarna om att ingen skulle bli jagad eller gripen på grund av deras sexuella läggning eller vilken könstillhörighet man har, säger Seif Magango, Amnesty Internationals vice ordförande i Östafrika, Afrikas horn och Afrikas stora sjöar.

Utsatta för analundersökning

– Jag är rädd för att dessa män blir utsatta för analundersökning, vilket är regeringens sätt att ”bevisa” att männen haft homosexuellt samlag. Vi kan inte tillåta att det här händer, de här männen måste bli frigivna omedelbart, fortsätter Seif Magango.

Polisen slog till 3 november. Just ni sitter männen fängslade på Chakwa polisstation i Unguja, trots att det inte finns några riktiga anklagelser emot dem.
Amnesty International har fastslagit att männen blev gripna under, vad polisen säger, var ett pågående giftermål mellan två män. Polisen uppger att när de hittade männen så satt de i par, två och två.

– Det är helt absurt att enbart akten av att sitta i par kan vara en kriminell handling. Polisen har uppenbarligen inga anklagelser som kan ta detta till domstol, trots det har de suttit i arrest i tre dagar, säger Seif Magango.