– Vi har gått in i ett avtal med Happy Copenhagen i samband med World Pride 2021. Det är det vi håller oss till, säger Pehr Andersson näringslivsdirektör för Malmö Stad.

Anledningen till att Happy Copenhagen får pengar är att Köpenhamn Pride rent formellt är de som ska ha World Pride 2021. Men för att Malmö Stad och Malmö Pride garanterat ska få ta del av ”megaeventet”, så har man valt att ge pengar till Happy Copenhagen.

Andersson berättar för QX att det totala bidraget är 32.8 miljoner i samband med World Pride 2021. 7.8 miljoner ska gå till Malmö Pride under perioden 2018-2021 och 25 miljoner ska gå till Malmö Stads egna verksamhet under World Pride 2021. Bidraget kommer ges ut årligen förutsatt att allt redovisas och lämnas in till Malmö Stad.

Att Malmö Stad håller inne på bidrag är på grund av att Malmö Pride inte lyckats hålla sin del av avtalet.

”Vi kan inte bygga något på en grund som skakar”

Anders Söderberg, tillfällig ordförande för Malmö Pride, valdes in 31 oktober för att kunna förbättra strukturen i organisationen.

– När interimsstyrelsen tog över var föreningskassan nästan tom. Föreningen har löpande kostnader. Om det inte finns några pengar måste föreningen ställa in sina betalningar.

Söderberg berättar att Malmö Stad har ställt krav på Malmö Pride att reda ut vad det är som lett till att hanteringen av dokument inte skötts som det borde. När det gjorts så finns det möjlighet att ta del av bidraget igen.

– Vi kan inte bygga något på en grund som är dålig. Det är en anställd som inte skött handlingar så som man borde. Just nu pågår en utredning av denne anställde och på grund av sekretess kan jag inte berätta mycket mer.

Malmö Pride sitter i kontinuerliga förhandlar med Malmö Stad. Ambitionen är att vara delaktiga i World Pride 2021 tillsammans med Köpenhamn Pride och dess samarbetspartners.