I helgen avslutades Gotland Pride och i samband med det delades också årets Regnbågsbagge ut. Det är ett pris till antingen företag, organisationer, föreningar eller privatpersoner som jobbat aktivt med hbtq-frågor. Årets mottagare av baggen blev Eric Fugeläng!

Wow vad roligt! Varför tror du att just du fick Regnbågsbaggen?
– För ett antal år sedan blev jag ansvarig för ett regeringsuppdrag som berörde normer och diskriminering. Arbetet fick mig att förstå hur vi gemensamt skapar och befäster maktordningar som ger vissa människor nästintill obegränsade privilegier och möjligheter och andra nästintill inga alls.

Eric berättar att sedan dess vill han synliggöra och ifrågasätta det som gör att människor får så olika möjligheter, rättigheter och skyldigheter

–Jag tror att det är resultatet av den övertygelse och det jag i ord och handling gjort ledde till att jag fick regnbågsbaggen. Jag har genom flera större publika aktiviteter och en del medial uppmärksamhet också blivit en talesperson för hbtq+-frågor som många både inom och utanför rörelsen känner till.

Förväntade du dig något sånt här?
– Nej, nästan tvärtom. Jag upplever mitt engagemang för hbtq-personers rättigheter och villkor som stort och stundtals ganska krävande, för både mig och min familj. Samtidigt upplever jag det jag gör som en självklarhet och skyldighet. Jag åtnjuter massor av privilegier och möjligheter som jag vet att tidigare kämpar vigt och offrat sina liv för. Att göra det jag kan för att föra den kampen vidare känns givet och inte som något jag hade förväntat mig en så fin utmärkelse för.

Vart står den hemma?
– Just nu står baggen på en byrå i vår hall. Vi har ett ganska stort hur i två plan så den är verkligen mitt i husets hjärta och det första du ser när du kommer hem.

Motiveringen från Gotland Pride:

”Eric har modigt höjt sin röst och ställt sig upp långt fram i offentligheten för att försvara våra mänskliga rättigheter som HBTQ-personer. Detta i en tid där samhället återigen låter trångsynta och nazistiska krafter bre ut sig och ta plats i det offentliga rummet. Eric har en stor förmåga att sätta ord på det som står på spel, på det vi måste värna och kämpa för. Dessa ord har han använt för att påminna sin omgivning om de diskriminerande strukturer vi lever i och påverka i många av sina plattformar, på privata social media, på sitt arbete och på sin fritid genom att ideellt engagera sig och driva våra frågor. 

Eller som Eric själv sagt: ”Jag råder dig att slåss. Att fördöma det som är fel är en sak. Att i handling visa vad som är rätt är en annan.”