För fyra år sedan valde Adrian Wahlström, 20 år, att komma ut som homosexuell till sina nära vänner och familj. Hans tid i högstadiet hade präglats av att han mådde dåligt och inte riktigt visste vem han var. Han kände sig ensam.

I samband med att han kom ut valde han att ta tjuren vid hornen, eller i hans fall, ta på sig ett par rosa klackskor och gå i Sundsvall Prideparad. Nu ska han föreläsa om just det, ”Med rätten att gå i rosa högklackade skor”, för att visa andra som varit i hans situation att de inte är ensamma.

– Mitt mål är att väcka en tanke hos de som var som mig, när jag inte hade koll på vem jag var, när jag kände mig ensam. Nu vill jag visa att man inte är det, även om många kanske tror det.

Föreläsningen är baserad på många småberättelser och händelser från Adrians liv.

Du har hittills haft alla föreläsningar i norra Sverige, kommer det fortsätta så?
– Det är där jag vill vara mest ja. Främst för att jag själv kommer från Sundsvall och jag känner att min föreläsning verkligen behövs i småstäder. Jag har också fått väldigt mycket respons från ungdomar och föräldrar som säger att de känner igen sig när jag berättar om det jag gått igenom.

Adrian berättar för QX att i nuläget har han planerade föreläsningar i Örnsköldsvik, Östersund, Sollefteå och Umeå.

– Stockholm är den sydligaste platsen där jag föreläst än så länge.

De röda högklackade skorna kom av en ren slump

– Det var en man som hörde av sig till mig och ville boka mig som dragartist till en show. Jag har spelat mycket teater och hade någon roll där jag spelade kvinna, där han hade sett mig.

Adrian säger att han tackade nej ett antal gånger till erbjudandet. Då skickade mannen ett par rosa högklackade skor.

– Det var som om han sa ”jag godtar ditt nej, men jag vill att du ska veta att möjligheten finns kvar”. Så det är inga skor jag haft med mig hela livet, men de är det enda paret högklackade skor jag har som är i min storlek.

Idén om att ta på sig klackskor och gå i Sundsvall Prideparad kom ganska spontant. Adrian berättar att han hade övat hemma, men att gå i två timmar genom Sundsvall i högklackade skor var en pina.

– Jag hade jätteont i fötterna. Hemma hade jag kanske övat fem minuter åt gången, nu skulle jag plötsligt gå i två timmar. Men jag gav mig tusan på att jag skulle klara det, och det gjorde jag.

Idag har han fler ett en par högklackade skor, men de rosa har blivit en symbol för att Adrian är den han är.

– Det viktigaste är inte vad jag är, utan vem jag är.

Planerar att skriva en bok

Planeringen för framtiden går på högvarv. Adrian vill samla allting och så småningom släppa en bok.

– Jag har ingen deadline, men någon gång under 2019 vore roligt. Jag vill inte att det ska vara ett porträtt, jag själv ska ta ganska lite plats i boken. Jag vill att den främst ska ge trygghet och igenkänning till den som läser. Men just nu har jag fokus på mina föreläsningar.