Länder som är medlemmar i EU eller har ett starkt ekonomiskt samarbete med EU har sedan 2015 haft en tydlig nedgång bland personer som fått HIV. Främst beror det på en minskning bland spridningen mellan män som har sex med män, detta rapporterar Reuters.

Under 2017 diagnosticerades totalt 160 000 personer med HIV i Europa enligt European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) och World Health Organization’s (WHO).

– Det är svårt att prata om goda nyheter när det är ytterligare ett år av oacceptabelt höga siffror på människor som fått HIV, säger Zsusanna Jakab, chef på WHO’s regionala kontor.

Jakab har dessutom vädjat till regeringar att ta sitt ansvar, inse den allvarliga situationen och öka insatserna för att minska spridningen.

Rapporter har konfirmerat att spridningen i Europa främst beror på att personer får sin HIV diagnos sent och då hunnit överföra sjukdomen på andra, innan de fått reda på att de har höga infektionsvärden.

I nuläget är det 37 miljoner människor i världen som har HIV och i juli i år gick The United Nations AIDS ut och varnade för att framstegen i siffror inte matchar vad som egentligen behövs göras.

http://www.euro.who.int/en/health-topics/communicable-diseases/hivaids/data-and-statistics