I oktober i år valdes en tillfällig styrelse för att ta hand om de problem som kantat Malmö Pride. Tidigare hade Filip Filipek, tidigare ordförande, valt att avsäga sig ordförandeposten och istället jobba inom föreningen som festivalgeneral.

Enligt uppgifter till QX så har Filip fått besked om att han nu avskedas från sin tjänst som festivalgeneral.

– Styrelsen har meddelat att de avskedar mig för att administrationen inte skötts och för att jag svarat på ett mejl som inte fick göra. Det håller inte, jag kommer bestrida beslutet. Jag har full backning ifrån min fackförening, säger han.

”Helt bisarrt”

Filip beskriver hela situationen som bisarr. Något som kritiserats är hans dubbla roller då har varit sin egen chef. Han var både ordförande i föreningen och verksamhetschef, men sedan han avgick som ordförande så tycker han att det problemet borde ses som avklarat.

Han har också fått kritik för att utöver lönen på 35 000 kronor i månaden så får han provision på en del av intäkterna från Malmö Pride.

– Totalt under två år så har det handlat om 15 800 kronor, det är inga stora summor direkt. Men ingen har pratat med mig om att förhandla om mitt avtal. Jag har inte skrivit avtalet själv och jag är villig att gå igenom det. Jag skiter i provisionen, det är inte den som styr mitt engagemang.

Filip säger att han inte ens träffat den nya styrelsen för att samtala om hur de ska gå vidare.

Tre anledningar till att Filip blivit avskedad

I den tillfälliga styrelsen för Malmö Pride är Anders Söderberg ordförande. Han berättar att det främst är tre anledningar till att Filip blivit avskedad.

– Det handlar om en bristande relation till en av våra största samarbetspartners, Malmö Stad. Han har dessutom gravt misskött sina uppgifter som generaldirektör. Men störst väger det bristande förtroende mot hela föreningen och styrelsen.

I slutet av oktober lämnade Filip ordförandeposten men satt kvar som festivalgeneral, vilket betyder att han fortsatt är ansvarig över organisationen.

Filip har sagt att han inte fått någon möjlighet att träffa styrelsen?
– Vår plan var att han skulle träffa styrelsen. Men först fick han möjlighet att skicka in en verksamhetsrapport för att meddela oss i styrelsen hur allt låg till med föreningen. Men detta gjordes inte. Nästan tio dagar senare, efter att han avgått, får vi reda på att föreningen inte har några pengar och dessutom är skuldsatt på grund av obetalda arbetsgivaravgifter. Kort därefter blev han avstängd på grund av bristande förtroende och att han möjligen skulle påverka bevis, säger Anders.

Att Anders inte visste om den ekonomiska situationen håller Filip inte med om.

– Både han och kassören satt i samtal med mig och blev informerade om detta innan valet av den tillfällige styrelsen och en verksamhetsrapport blev jag aldrig ombedd att göra, säger Filip.

”I slutet av veckan får vi reda på Malmö Prides framtid”

Filips fackförening har meddelat att om Malmö Pride inte betalar ut någon lön så kommer han ansöka om konkurs för föreningen. Men föreningen har inga pengar, berättar Anders.

Under veckan ska styrelsen träffa Malmö Stad för att be om att få en del av de bidrag som i nuläget hålls inne av Malmö Stad.

– Får vi en del av de pengarna så kan vi betala ut Filips lön, gå vidare och jobba framåt. I slutet av veckan får vi reda på Malmö Prides framtid. Han har gjort mycket bra i Malmö Pride men han måste rannsaka sig själv och inse att det han gjort är fel.