– Ett smaklöst beslut, säger parlamentsledamoten Luc Carvounas från det socialistiska partiet till the Times.

Den franska presidenten Emmanuel Macrons fru, Brigitte Macron, fotades tillsammans med affärsmannen Marcel Campion den 23 december. Det var i samband med hans årliga julmarknad.

Anledningen till att flera hbtq-aktivister riktat kritik mot Brigitte Macron är för att mannen som hon poserar med, Marcel Campion, står åtalad för homofobi. I en video som blev viral i september säger han att Paris stadsfullmäktige drivs av ”homos” och i samma klipp kallade han homosexuella för ”perversa”, uppger the Times.

– Vanligtvis säger jag ‘queers’ men jag blev tillsagd att jag inte skulle säga så längre. Så jag säger inte queers, jag säger homos. Jag har inget emot dem, förutom att de är lite perversa, säger Marcel Campion i klippet från Journal du Dimanche.

Flera politiker och aktivister menar att fotot är opassande.

– Tanken på att första damen skulle tro att det var smart att posera arm i arm med Marcel Campion är patetiskt, uppger Paris vice borgmästare Ian Brossat för the Times.

Brigitte Macron har själv inte uttalat sig, men en talesperson för första damen avvisar kommentarerna om att fotot togs i syfte för att rättfärdiga homofobi.
Enligt talespersonen ska Birgitte Macron sagt till Marcel Campion, i samband med att bilden togs, att hans uttalanden var ”skandalösa och oacceptabla”.