Jair Bolsonaro tog sin plats som president officiellt 1 januari och han har redan riktat in sig på minoriteterna i landet. Några som bland annat väntas drabbas är hbtq-personer., rapporterar AP.

Han har sedan tidigare varit känd för sin högerpopulistiska politik och kontroversiella uttalanden och nu visar han att han menade allvar.

Redan första dagen som president tog han bort att hbtq-frågor ska behandlas av det nya departementet för mänskliga rättigheter. Men vilken instans som istället ska jobba med hbtq-relaterade problem, tillkännagavs inte.

Bolsonaro kritiserar ”genusbaserade ideologier” och menar att de är ett hot mot de Brasilianska kristna värderingarna.

”Tjejer kommer vara prinsessor och pojkar kommer vara prinsar”

Den nya ministern för mänskliga rättigheter, Damares Alves, nämnde inget om det som bestämts gällande hbtq-personer under hennes första dag. Men hon har tidigare sagt att hon upplever att ”den brasilianska kärnfamiljen är hotad”. Hon har starka kopplingar till den evangeliska kyrkan och är själv pastor.

När hon tillträdde som minister ska hon ha sagt ”Tjejer kommer vara prinsessor och pojkar kommer vara prinsar. Det kommer inte bli någon mer ideologisk indoktrinering av barn och tonåringar i Brasilien.”

Aktivister förväntar sig uppförsbacke framöver

Symmy Larrat som är hbtq-aktivist i Brasilien tror att retoriken från Bolsonaros administration kommer bli tuff.

– Avdelningen för mänskliga rättigheter diskuterade hbtq-personers frågor och de förslag som fanns. Men nu har allt det tagits bort, så plötsligt. Vi ser inga tecken på att det kommer finnas en annan instans som har hand om hbtq-frågor.

Tidningen Folha de S.Paulo har rapporterat att Bolsonaro dessutom planerar att stänga en del av utbildningsmyndigheten som har jobbat för bättre mångfald på statliga skolor och universitet.