I förra veckan kom det rapporter om att våldet har ökat ytterligare mot hbtq-personer i republiken Tjetjenien. Det kan du läsa om här.

I måndags släpptes en sammanställning från LGBT Network där de skriver mer detaljerat vad det är som gjort att ungefär 40 homosexuella män och kvinnor har blivit arresterade och att minst två ska ha dött på grund av tortyr.

Enligt källor på Russian LGBT Network eskalerade hoten i samband med att en administratör på det sociala nätverket VKontakte blev tillfångatagen i slutet av december. VKontakte är ett ryskt socialt media som liknar Facebook, med 500 miljoner användare. Informationen om att personer blivit tillfångatagna nådde hbtq-aktivister i Ryssland i början av januari.

LGBT Network skriver att ryska myndigheter inte gör något för att stoppa förföljelsen och de heller inte vill erkänna att det sker olagliga arresteringar, tortyr och mord på hbtq-personer i Tjetjenien.

Tjetjeniens regering har svarat

På måndagen svarade en talesperson för tjetjenska regeringen på kritiken om att 40 homosexuella ska ha blivit tillfångatagna.

”Om en enda person arresterades, än mindre 40, så hade hela tjetjenska allmänheten vetat om det. Påståendet att två har dött är ännu mer absurt”, säger Alvi Kraimov.

Människor världen över har reagerat. På den ryska ambassaden i London har människor visat sitt stöd genom att placera ut regnbågsflaggor och regnbågsfärgade blommor.