Eduardo Afonso, ägare och grundare av Nordic Surrogacy, berättar för QX att Nordic Surrogacy under åren haft ett flertal seminarier på Clarion Stockholm men inför kommande seminarium så ville Clarion Stockholm plötsligt avboka och hänvisade till att de är emot människohandel.

– Jag har inte fått någon förklaring mer än vad som stod i mejlet. Men jag tror att det handlar om okunskap, säger Eduardo till QX.

Clarion Sockholm ingår i koncernen Nordic Choice Hotels som ägs av Petter Stordalen, han är nominerad till årets hbtq-vän på QX Gaygala och hotellkedjan är dessutom en mycket stor sponsor till Pride Stockholm.

Här är kopian på mejlet.

 

Eduardo Afonso valde att lägga ut på mejlet på NCHs facebooksida där det snabbt blev debatt om valet att neka agenturen var rätt eller fel.

Hotellkedjan har senare svarat, där de ber så mycket om ursäkt till alla som engagerat sig i debatten. De hoppas att Nordic Surrogacy är villiga att ge hotellet en ny chans för att ordna detta och att de ska se över rutinerna för att detta inte ska hända igen.

Kommer ni att ha konferensen på något utav av NCHs hotell nu när ni fått en ursäkt?
– Jag har fått ett mejl från Chief Operating Officer PÅ NCH där hon tar avstånd från det uttalande som gjorts. Om vi ska ha konferens på något utav deras hotell vill jag först utbilda och bredda kunskapen hos deras personal om surrogatmödraskap. Det är viktigt att ingen ska behöva känna sig särbehandlad på grund av att kunskap saknas. Detta kan vi hjälpa NCH och andra aktörer med, säger Eduardo Afonso.

Det blev ganska hetsig debatt på Facebook. Är du van vid det?
– Alltså det finns alltid två läger. Det är fortfarande kontroversiellt med surrogatmödraskap, även om det är bättre idag än för två år sedan när vi först började. Det jag inte kan förstå är kritiken mot själva surrogatmodern. Varför några känner att de har rätten att döma andra människors fria vilja.

Hotelldirektören har bett om ursäkt

Björn Collin, hotelldirektör på Clarion Hotel Stockholm, beklagar vad som hänt.

– Jag vill ta tillfället i akt att säga att vi har gjort fel och gjorde ett djupt olyckligt misstag att likna surrogatmödraskap med människohandel. Vi valde också, utifrån ett tidigare tillfälle då företaget konferera hos oss och det startades demonstration vid hotellet vilket gäster och personal upplevde som obehagligt, att inte offerera på konferensen denna gång. Även detta var fel. Vi ska naturligtvis bedöma förfrågningar från gång till gång och inte utgå från ett enskilt tillfälle.

– Vi har utifrån okunskap behandlat en trogen kund på ett icke respektfullt sätt. Vi har heller inte agerat i linje med den öppenhet som vi som företag valt att ha som ledstjärna i allt vi gör, det som bland annat gjort att vi är en stolt sponsor till Pride.