Hur var det att sitta i heta stolen i ”Fråga vad du vill i P3”?
– Det var jättekul att få chansen att vara med, samtidigt som det var väldigt intressant att se vad för typ av frågor som kom för det avspeglar väl en del vad det är folk undrar över.  Det var också utmanande att försöka svara på ett sätt som lyfter och förklarar bra och ”representerar” de flesta transpersoner på ett bra och schysst sätt. 

Var det någon fråga du inte alls hade trott du skulle få?
– Det kom mycket bra frågor som jag själv aldrig riktigt reflekterat över förut, så de var jag väl inte beredd på. Det var frågor som handlade mer om könsroller och hur samhället ser och behandlar män och kvinnor på olika sätt och såna typer av frågor.

Du var verkligen 100 procent ärlig. Är du alltid det eller valde du helt enkelt det till just det här programmet?
– Det senaste året har jag blivit mycket mer bekväm och stark i mig själv,  och mycket tack vare det så är jag nästan alltid 100 procent ärlig. Vissa saker är såklart lättare att vara öppen och ärlig med än andra. Men för att folk ska lära sig, försöka förstå och acceptera så tror jag inte att man kommer så långt på att undanhålla saker. Men syftet i ett sånt här program är ju att sprida kunskap, så då måste man ju vara ärlig.

Varför valde du att ställa upp?
– Det är otroligt viktigt att det lyfts upp och pratas om på ett öppet och bra sätt. En stor nyckel, tror jag, till att förbättra vardagen för transpersoner är framförallt att försöka minska den enormt stora okunskap som finns hos många idag som i sin tur ställer till det på många olika sätt för oss transpersoner.

Vad upplever du är de största problemen som ung trans?
– Som jag var inne på förut så är okunskapen bland det största, för det i sig gör det till exempel svårare att bli tagen på allvar i ung ålder och bli lyssnad på. Komma ut processen kan bli jobbigare, och framförallt i vardagen där man möter människor varje dag som inte vet hur de ska förhålla sig och med allt ifrån namn och pronomen till klumpiga kommentarer som de kanske inte menar något elakt med men som ändå kan kännas som en käftsmäll.

– Jag har haft väldigt tur efter att jag kom ut för jag har inte stött på så mycket hat och såna hemska saker som mobbning och hot osv, men det är klart att det också är ett stort problem.
Sen går det ju inte att sticka under stolen med att alla långa långa väntetider också är ett stort problem, men det berör väl alla oavsett ålder.
Lyssna på programmet HÄR.