Samiaullah, 20 år, och Abdolah, 19 år, har föreläst i Västerås, Norberg, Kalmar, nästa mål är Göteborg. I sommar ska de besöka flera Pridefestivaler.
Till QX berättar de att de utan tvekan kommer fortsätta föreläsa så länge som möjligt.

Vad tar ni upp på föreläsningen?
Abdolah: Jag kommer berätta om varför jag flydde från Iran, hur det var att leva där som bisexuell och afghan.
Samiaullah: När min vän Abdolah berättade för mig att han var bisexuell och jag såg att folk vände honom ryggen så bestämde jag mig för att stå upp för min kompis. Jag är själv heterosexuell men tycker att alla ska ha rätt att tycka om vem man vill.

Hur känns det att vara på en scen och prata om det här?
Abdolah
: Att prata om det här är jättekul. Vi vill vara förebilder och jag hoppas kunna ändra synen på de som inte respekterar hbtq-personer. Jag är inte farlig.

Hur är det att vara homosexuell i Afghanistan?
Samiaullah
: Att vara homosexuell i Afghanistan är farligt, du kan få 15 års fängelse eller dödsstraff. Jag hade en kompis i Afghanistan som var tillsammans med en kille. Hans farbror fick reda på det och hotade hans familj att antingen ger ni mig er dotter eller så berättar jag för alla om er son. Det slutade med att min kompis blev av med sin syster.

Hur var det när ni kom ut?
Abdolah
: Jag fick gömma mig som en tjuv kan man säga, man måste hålla det hemligt. Innan jag flydde hamnade jag i fängelse. Jag blev piskad och slagen varje dag i fängelset. Men till slut betalade mina föräldrar så jag fick komma ut, sen flydde jag.

Har ni fått några reaktioner på att ni ska föreläsa?
Samiaullah
: Vi har fått mycket beröm, personer har berättat att de också vågat komma ut efter att de lyssnat på oss.
Abdolah: Vi har även fått höra mycket negativt, folk som sagt att ”om du var Afghanistan nu jag skulle döda dig”. Men vi tänker inte sluta, vi ska fortsätta kämpa för hbtq-personers rättigheter.