Efter över 150 års kriminalisering av samkönade relationer är nu alla indier fria att älska, sedan den ökända lagen ”Section 377” avskaffades i september förra året. Häromveckan gick Bombay Pride, Indiens första lagliga Pride-festival, av stapeln och lockade över 15 000 personer som intog Bombays gator.

På plats var den svenske artisten och aktivisten Petter Wallenberg som officiell talare inför folkmassorna. Sedan ett år tillbaka har han jobbat med Rainbow Riots India, ett kommande musikalbum som han skriver och producerar i samarbete med indiska queera sångare. Samarbetet ledde till en fullsatt konsert under Bombay Pride med över 30 hbt-personer i kören.

Unga hbt-personer intog Bombays gator och gjorde en flashmob, till musik som Petter skapat. Unga som för bara några månader sedan kunde blivit fängslade för att de är hbtq, dansade nu fritt på Bombays gator.

– Vi vill visa att vi inte gömmer oss längre, säger Ankit Dasgupta, en av koreograferna bakom flashmobben.

”För över ett år sedan var det fortfarande olagligt att vara gay”

Som avslutning på Pride-festivalen spelade Petter in en musikvideo till en kommande singel som kommer finnas med på ”Rainbow Riots Inida”. Den har han skrivit tillsammans med Pragya Pavalli, Indiens första öppet lesbiska sångare.

– När jag kom till Indien första gången för över ett år sedan var det fortfarande olagligt att vara gay. Sedan dess har en revolution startat. Det är fantastiskt att vara del av den, säger Petter Wallenberg.

”Rainbow Riots India” släpps senare i vår. För mer info, följ Rainbow Riots Facebook: https://www.facebook.com/RainbowRiots.org/