Det finns flera olika initiativ runt om i Sverige som har event, föreläsningar, panelsamtal och annat för att uppmärksamma Internationella Kvinnodagen. QX har hört av sig till Mian Lodalen, Mariette, Caroline Farberger och Mandy Rich för att få en inblick i hur de ska uppmärksamma den här dagen och vad de tycker andra kan göra.

Mian Lodalen

Hur uppmärksammar du internationella kvinnodagen?
– 
Journalisten och programledaren Anna Lindman och jag är inbjudna att snacka på ”Festival för systerskap” i Karlstad. Vi tar avstamp från boken ”Vi måste prata om 50” som vi medverkar i. Vi har lovat högt, lågt, garv och allvar, att sätta ner mer än en fot, gå utanför boxen …hahaha och ja. Det kommer ofrånkomligen bli lite lesbisk propaganda. Eller mycket.

De som inte definierar sig som kvinnor, vad tycker du att de kan göra idag?
– Jag har inga åsikter längre om vad folk bör eller ska göra, men visst. Kanske ta chansen att lära sig nåt nytt och träffa lite coola människor. Haka på nåt feministiskt evenemang, varje stad med självaktning erbjuder alltid något event på Internationella kvinnodagen. Det brukar dessutom vara ganska kul. Feminister har inte bara bevisligen bättre sexliv, vi har nog lite roligare utanför sängkammaren också.

Vilken kvinna skulle du vilja ge en röd ros idag?
– Varenda en som arbetar på tjej- och kvinnojourerna, många helt utan betalning. Sanna hjältar allihop. Men framförallt behöver vi en politik som avsätter rejäla anslag som täcker jourernas kostnader. Det är förresten tjej- och kvinnojourerna i Värmland som står bakom festivalen Anna och jag ska till på fredag. Får köpa med ett fång rosor.

Mariette

Idag är det internationella kvinnodagen. Ska du uppmärksamma den? Hur?
– Idag uppmärksammar och tänker jag lite extra på alla de kvinnor som kommit före, vars uppoffringar och mod banat väg för kvinnor idag. Nu är det upp till oss att föra kampen vidare med samma beslutsamhet.

Vad tycker du att de som inte definierar sig som kvinnor kan göra den 8 mars?
– Något jag tycker att alla ska göra alltid, inte bara den 8 mars, är att ta sig tid att lyssna till röster som man vanligtvis inte hör. Många av dessa röster är kvinnors.

Vilken kvinna vill du ge en röd ros?
Alexandra Pascalidou. Hon är en stark kvinnoröst och med sina erfarenheter sprider hon kunskap och talar för dem som inte hörs.

Caroline Farberger

Hej Caroline! Ska du uppmärksamma internationella kvinnodagen på något sätt?
– På fredag den 8 mars kommer vi att hålla ett stort möte med 50/50-nätverket på ICA, vilket är en grupp för kvinnliga högre chefer. Vi kommer då att gå igenom status för talangprogrammet där vi stöttar yngre kvinnliga chefer och specialister att komma vidare i sin utveckling. Vi kommer också att utvärdera oss själva i hur långt vi kommit i att få ICA till en rakt igenom jämställd organisation och ta fram ytterligare åtgärder.

Om man inte definierar sig som kvinna, vad tycker du att man kan göra idag?
 Jag skulle önska att alla som inte definierar sig som kvinnor sluter ögonen och för en liten stund föreställer sig hur deras liv och karriär skulle varit om de hade levt sitt liv som kvinna. Skulle ni haft samma möjligheter i livet? Om inte, varför?

Vilken kvinna vill du ge en röd ros idag?
– Jag vill ge en röd ros till alla de kvinnor som varje dag outtröttligt kämpar för en mer jämställd tillvaro. Håll i – vi kommer att skapa en bättre värld tillsammans!

Mandy Rich

Idag är det internationella kvinnodagen. Kommer du göra något speciellt?
– Kommer absolut uppmärksamma den internationella kvinnodagen i mina sociala kanaler genom att berätta om hur mitt liv ser ut som kvinna och artist. Det kommer hållas en otroligt viktig demonstration (Ta Natten Tillbaka / Reclaim the Night) vid Tjärhovsplan som jag önskar att jag kunde närvara vid men är i slutskedet av min nästa singel så kommer tillbringa mesta dels av dagen i studion.

Vad kan de som inte definierar sig som kvinna göra idag, tycker du?
– Oavsett könstillhörighet så anser jag vi alla har ett moraliskt ansvar att lyfta varandra för att tillsammans skapa ett samhälle där alla är lika värda och det kan tyvärr låta klyschigt men det är faktiskt inte en självklarhet. Så definierar du dig inte som kvinna kan du iallafall tänka på hur du agerar och fråga efter pronomen istället för att anta.

Vilken kvinna vill du ge en röd ros idag?
– Dagens röda ros vill jag min kära mamma för allt hon gjort för mig och krigat för mig!