Det har under en tid stormat kring Malmö Pride då det blev känt att förra ordförande Filip Filipek varit sin egna chef och ska ha misskött en stor del av arbetet inom föreningen. I början av december förra året meddelade Malmö Prides tillfälliga styrelse att Filip Filipek avskedas.

Under tisdagen var det årsmöte och en ny permanent styrelse valdes in. Sju medlemmar kommer från och med nu sitta i styrelsen, varav fyra stycken är kvar från interrimstyrelsen. Anders Söderberg kommer vara kvar på posten som ordförande.

– Jag kommer ha samma inställning som tidigare, att få föreningen på fötter. Vi hann inte göra det på fyra månader.

När vi pratade senast framgick det att du inte hade jättestort intresse för att fortsätta som ordförande efter årsmötet. Men nu blev det så. Varför?
– Jag ser inte mig själv hålla på med detta nej. Men när jag blev ordförande i den tillfälliga styrelsen var det på premisserna att föreningen skulle få verktyg för att kunna gå vidare. Det hann jag inte med under fyra månader. Vi hann avskeda Filip, säkra pengar från Malmö Stad och säkerställa hur föreningen ska skötas i framtiden.

Anders berättar att han har förtroende från Malmö Stad, Köpenhamn Stad och Happy Copenhagen, som deltog på årsmötet, att fortsätta arbetet och han vill nu lägga fokus på Malmö Pride 2019 och World Pride 2021.

Nya stadgar i Malmö Pride

Bland annat fattades det beslut om nya stadgar i föreningen. Alla kan bli medlemmar men från och med nu kan bara de som är över 14 år vara med och rösta fram medlemmar till styrelsen. Tidigare fanns ingen åldersgräns, vilket Anders upplevde kunde skapa problem.

– Det resulterade i att personer som ville nå högre kunde ta med sig en massa vänner, oavsett åldrar, för att rösta. Till och med spädbarn kunde rösta. Nu kommer det inte bli några fler kuppartade försök att nå vissa poster.

Var Filip Filipek på årsmötet?
– Han var på plats. Han blev medlem några timmar innan.

Filip har meddelat att han kommer gå vidare med en stämning mot föreningen. Vad innebär det för er?
– Det är jättesvårt att säga. Det har varit en centralförhandling med Unionen, som är Filips fackförbund, och vårat ombud. Men jag har inte hunnit prata med vårt ombud. Det enda jag egentligen kan säga är, att från Malmö Prides sida är alla förehavande med Filip avslutade. Vi är i en process med att anställa en ny projektledare.