Christoffer Heimbrand är jämställdhetspolitisk talesperson för Liberala Studenter och har tillsammans med två andra L-politiker skrivit en debattartikel i Aftonbladet. Där belyser de vikten av att göra omvandlingsterapi i Sverige olagligt. Men det fanns en motion om just det här redan 2017.
QX har pratat med Christoffer om varför förslaget behövs och hur det kan göra skillnad.

Christoffer Heimbrand hoppas kunna opinionsbilda och då få motionen att gå igenom.
Det fanns nyligen ett förslag om detta, nu har det lagts fram ett igen. Varför?
– Det stämmer att Robert Hannah tidigare har lämnat in en liknande motion till riksdagen.

Vad hände med det förra?
– Den gången gick förslaget tyvärr inte igenom, så nu försöker han och partikollegan Arman Teimour igen. Jag och Liberala Studenter drar vårt strå till stacken och opinionsbildar för att förslaget ska bli verklighet denna gång!

Hur vanligt är det med omvandlingsterapi i Sverige? Ni beskriver att det är ett ”växande problem”. Stämmer verkligen det?
– Det har inte gjorts en större kartläggning så jag kan inte ge dig en exakt siffra. Men flera granskningar av bland annat SVT visar att problemet med omvandlingsterapi gror i både kyrkor och moskéer runt om i landet. Dessutom vet vi att hedersutsatta hbtq-personer är en osynliggjord grupp så jag är rädd att dessa granskningar bara visar toppen av isberget – mörkertalet är stort!

– Ett av våra förslag är därför att en gång för alla kartlägga problemet med omvandlingsterapi. Då kan vi också bekämpa det på bästa sätt.

Är lågt antal rapporterade fall en anledning till att det inte får större utrymme?
– I Sverige har vi under en lång tid vänt ryggen till hedersutsatta personer. Jag tror att den främsta anledningen till att dessa fall inte får större utrymme är just samhällets motvilja att acceptera att människor lever i total ofrihet mitt bland oss. Man är rädd att stigmatisera grupper där hedersförtryck är vanligare.

Ett förslag i motionen är ”Stödet till organisationer som sysslar med omvandlingsterapi måste strypas.”. Vet man några gemensamma faktorer på organisationer som idag får stöd?
– Gemensamt för dem är att de motarbetar demokratiska principer och jämställdhet. Sådan verksamhet borde varken staten eller kommuner finansiera. Då tycker jag hellre att stödet ska gå till förortens feminister och hbtq-aktivister!

När skulle det här förbudet kunna verkställas?
– Innan förbudet kan bli lag måste det såklart utredas. Men innan det blir aktuellt måste fler riksdagsledamöter och partier ställa sig bakom kravet på att det inte längre ska vara tillåtet att ”bota” hbtq-personer i Sverige. Liberala Studenter och jag jobbar nu med att opinionsbilda för att detta ska bli verklighet så snart som möjligt!