En lesbisk kvinna som flydde från ”gay-utrensningen” har valt att kliva fram och berätta om hennes historia, även om hon kan riskera livet, detta rapporterar The Caucasian Knot.
Kvinnan har valt att dela med sig hur det var att växa upp som hbtq i Tjetjenien och hur hon inte ens var säker i sin familj. Kvinnan vill vara anonym för hennes egen säkerhet.

Tidigt 2017 blev det känt för världen att Tjetjenien fångar, jagar, torterar och avrättar homosexuella män på grund av deras sexuella läggning. 2018 började tjetjenska myndigheter rikta in sig på lesbiska och transpersoner.

– Under två år blev vi kontaktade av 37 kvinnor som var lesbiska och två transkvinnor från republiken i Nordkaukasus, säer Igor Kochetkov, chef över Russian LGBTI Network.

Tjetjenska myndigheter fortsätter att förneka anklagelserna och hävdar att homosexualitet inte existerar i landet.

Inte säker någonstans, inte ens hos sin familj

Den lesbiska kvinnan som flydde från Tjetjenien berättar för en tidning att det var en före detta flickvän som berättade att hon var lesbisk för hennes familj. Hon flydde hemifrån två gånger, men hennes bröder letade upp henne och tog henne tillbaka hem.

– En av mina bröder fångade mig och förde hem mig. Min mamma var inte glad över det. Hon sa till min bror ”varför tar du med henne hem? Du borde skjutit henne i någonstans i skogen, som vi kom överens om”, berättar kvinnan.

– Men min bror gjorde det aldrig. Min pappa lät honom inte.

Hennes föräldrar skickade henne till ett sjukhus för psykiatrisk vård och sa till läkarna att hon var besatt av en demon som hette Jinn. Hon blev då skickad till en moské där hon fick genomgå exorcism för att bli av med demonen.

– Vi alla visste om att jag inte hade någon ”Jinn” inne i mig, men jag var tvungen att låtsas som om den faktiskt existerade. Det pågick i några månader, mina föräldrar trodde mig, sedan flydde jag, berättar kvinnan.

Då lyckades hon kontakta Russian LGBTI Network som kunde hjälpa henne genom att gömma henne. Det var 2017.

Inte alla har sådan tur

Sex månader efter att hon flytt till Ryssland, lyckades hon lämnade landet helt och hållet. Men hon berättar att inte alla kvinnor i Tjetjenien har lika mycket tur som henne.

– Det finns fortfarande massa kvinnor som inte kan lämna Tjetjenien. Det är svårare för kvinnor att fly, eftersom de är kontrollerade på ett annat sätt. De kan inte lämna huset under tystnad eftersom någon alltid har koll på dem.

Hon berättar att många som lyckas fly till Ryssland är fortsatt väldigt rädda för att berätta om det, även om det är anonymt. Men hon valde det, för att hon tycker att desto mindre man pratar om det, desto mindre kommer det ske någon förändring.

– Om en homosexuell man mördas så pratar alla om det, men om en lesbisk mördas, skriver nästan ingen om det.