– Jag håller fast vid att ett barn har rätt till både en mamma och en pappa, sa inrikesminister Matteo Salvini från högerpartiet La Lega, på en presskonferens i Verona.

Inrikesministern har inget emot homosexuella par däremot tycker han inte att de ska ha rätt att skaffa barn. I dagsläget kan homosexuella par skaffa barn, men det är ett väldigt omdiskuterat ämne i Italien, rapporterar Sveriges Radio.

Salvini förespråkar bland annat att det ska finnas fler dagis, bättre adoptionsmöjligheter och bonusar till flerbarnsfamiljer. Kongressen anordnades av anti-abortrörelsen och Salvini försvarar sitt deltagande med att han är positiv till initiativ som gör att fler barn föds i Italien. I dag föder varje kvinna i Italien 1,3 barn i genomsnitt, vilket är ett av de lägsta födelsetalet i världen.

”I Verona bemöter man detta tema på ett medeltida sätt”

Salvinis regeringspartner Luigi Di Maio, ledare för anti-etablissemangsrörelsen Femstjärnerörelsen, har kritiserat kongressen och kallade deltagarna för fanatiker. Di Maio uppmuntrar också till att öka barnafödandet, men han är kritisk till den retorik som användes på kongressen.

– Här hos oss talar förnuftet men i Verona bemöter man detta tema på ett medeltida sätt. Vi ser mot framtiden, sa han.

Femstjärnerörelsen sa också att de kommer att delta på en manifestation för hbtq-rörelsen i maj.