Du valde att berätta om din sexuella läggning på Facebook. Vad fick dig att ta det beslutet?
– Egentligen av två anledningar. Jag märkte att när jag började leva öppet så var det många som undrade och pratade om det. Att komma ut är en process som aldrig tar slut, man kommer ut hela tiden. Samtidigt ville jag inte att någon skulle tro att det är något jag skäms för, särskilt inte andra hbtq-personer i min umgängeskrets och i KDU. Jag hoppas att andra som vill komma ut också känner att de kan det. För mig har det varit en lång resa i att förstå och acceptera mig själv, jag hoppas att andra i KDU och omvärlden inte väntar lika länge som jag gjorde. Livet är så mycket bättre här ute.

Är det något du tänkt på extra mycket i samband med det här på grund av att du är politiskt engagerad?
– Det är klart man gör det, särskilt som en offentlig person både internt i partiet men också externt. Då tänker man mycket på hur folk tänker om en. Det som är tråkigt är att jag själv var mycket mer orolig än jag hade behövt vara. Särskilt en sak som är så personlig som det där. Samtidigt är det viktigt att man är öppen för att kunna vara sig själv.

”Att komma ut är bland det svåraste jag gjort i mitt liv”

Hur har responsen varit från vänner, familj, kollegor?
– Den har verkligen varit fantastisk. Det är också många nära vänner som vetat ett tag och deras stöd har varit ovärderligt alla dessa år. Att komma ut är bland det svåraste jag gjort i mitt liv och att ha nära och kära som stöttar har varit helt otroligt. Jag har nog aldrig upplevt en så stor sten som försvann från mina axlar och jag hoppas verkligen att mina vänner, kollegor och inte minst, familj, förstår hur mycket de har betytt för mig.

Partiledare Ebba Busch Thor har upplevts vara lite fram och tillbaka gällande hbtq-rättigheter. Hur upplever du, som nu öppet gay, att ditt parti jobbar hbtq?
– Jag håller inte med om den bilden. KD är ett parti där det okränkbara människovärdet står i centrum och när Ebba Busch Thor blev partiledare lyfte hon upp det självklara i att det såklart inkluderar hbtq-personer. En av de första sakerna Ebba gjorde som partiledare var just att verka för att vi skulle ställa oss bakom samkönades pars rätt till adoption. I den intervjun som många pekar på har jag också förstått att det är helt taget ur sin kontext. Jag är stolt över att ha Ebba som partiledare och vet att hon har ett genuint engagemang för HBTQ-personer. Jag är lika stolt över att vara kristdemokrat och att vara hbtq-person.

”Jag har fortfarande fullt förtroende för Lars Adaktusson”

Hur ser du på Adaktussons medverkan på en anti-homosexuell konferens?
– Lars blev inbjuden för att tala om religionsfrihet och den omfattande förföljelsen av kristna i världen. Det är en fråga som Lars verkligen brinner för och läser man hans tal som han höll så är det ju väldigt okontroversiellt i svenska ögon. Problemet generellt med internationell dialog är att man ofrånkomligen möter människor som har andra värderingar än vad vi har. Den dialogen är viktig att ta för att kunna försvara människovärdet. 

Påverkar det dig på något sätt?
– Nej, jag kan däremot förstå varför det ser konstigt ut för många och det är ju såklart viktigt att politiker alltid tänker sig för när man ska delta på olika konferenser. Adaktusson själv har skrivit att han tar kritiken på stort allvar.

Vad är din personliga uppfattning om honom?
– Jag har fortfarande fullt förtroende för Lars Adaktusson, hans engagemang i frågor kring mänskliga rättigheter är viktigt och något han tar på fullaste allvar. Hat emot HBTQ-personer är aldrig okej, i det står jag och Lars enade.

För mig klingar inte homos och KD så bra? Varför tror du att det är då?
– Det finns nog flera skäl till det. KD har ofta inte varit i det främsta ledet när ny lagstiftning och milstolpar för hbtq-personer gått igenom, utan tvärtom röstat nej. Ibland av försiktighetsprincipen men också ibland av ren okunskap. Det är klart det påverkar synen på partiet. Men KD har likt många andra gjort en resa och jag hoppas verkligen att många också ser det partiet vi är idag. Vi är många som i många år har kämpat för ändra inställningen i en del hbtq-frågor. Jag har gjort det, inte för att jag är gay, utan för att det är rätt. Det partiet som många beskriver när de pratar om KD är inte det partiet jag är en del av. Jag är stolt över att vara kristdemokrat, men jag kanske inte alltid är stolt över allt som kristdemokrater sagt eller gjort. Men jag hoppas att du och andra inte kommer känna så ju längre tiden går och där har vi såklart något att bevisa.

Här kan ni läsa Martins Facebookinlägg: