Positiva kärleksvindar i USA

Under onsdagen kom ett efterlängtat beslut från den federala domaren James Ware. Han avslog klagomål riktade mot ett utslag från augusti förra året där San Francisco-baserade domaren Vaughn Walker ansett det strida mot Kaliforniens konstitution att neka par av samma kön att ingå äktenskap.
Då det visat sig att Vaughn Walker lever i en relation med en man, försökte motståndare till homoäktenskap hävda att han var jävig. Hans egen önskan att gifta sig kunde ha påverkat hans utslag, menade de.
I onsdagens beslut från en högre instans sägs att hans relation med en man inte kan anses ”göra honom så intresserad av att gifta sig med denna person att han inte skulle kunna vara kapabel att utöva den opartiskhet som det förutsätts att alla domare upprätthåller.”
Beslutet innebär enligt den kaliforniska hbt-rörelsen att man tagit ett steg närmre att återinföra den könsneutrala tillämningen av äktenskapslagarna. Detta möjliggjordes en kort tid 2009 efter ett domstolsbeslut, men omkullkastades efter en folkomröstning i november samma år.
Även i New York blev äktenskapsfrågan het under onsdagen. Med skådespelerskan Cynthia Nixon och idrottaren Sean Averyi spetsen uppvaktades delstatens politiker för att rösta för en könsneutral äktenskapslagstiftning. Idag fick de lön för mödan då delstatens parlament med röstsiffrorna 80 mot 63 sa ja till reformen.
Den är fjärde gången som delstatens politiker röstar för en könsneutral lagstiftning. Guvernören Andrew Cuomo sa efter denna omröstning att han nu kommer skriva under lagen och göra New York till den sjätte delstaten som öppnar äktenskapet för alla par. Först krävs dock ett beslut från Delstatssenaten där republikanerna har majoritet och tidigare röstat ner förslaget. Nästa vecka är frågan uppe för en ny omröstning.
Sedan tidigare är äktenskap könsneutralt i delstaterna Massachusetts, Connecticut, Iowa, New Hampshire, Vermont och i huvudstaden Washington D.C.