Efter långa regeringsförhandlingar blev det under fredagen klart att den nya regeringen i Finland består av sex partier. Samlingspartiet och Socialdemokraterna får sex ministerposter, Vänsterförbundet, Svenska folkpartiet och De gröna två vardera också går en ministerpost till Kristdemokraterna.
Ett kristdemokraternas krav för att ingå i regeringen var att frågan om att införa en könsneutral äktenskapslagstiftning skränläggs. Partiet antas få inrikesministerposten som då tillsätts med partiordföranden Päivi Räsänen. Hon har klargjort att varken äktenskap eller adoptionsprövning skall möjliggöras för par av samma kön om partiet skall ingå i regeringen.
I den listning av rättighetsläget för hbt-personer i Europa som ILGA nyligen gav ut hamnade Finland lägst bland de nordiska länderna. Landet har halkat efter såväl Norge som Sverige när det gäller reformering av lagstiftning på hbt-området.
Från Svenska Folkpartiets ungdomsförbund, Svensk ungdom, kom idag protester mot att äktenskapslagen nu kan skjutas på framtiden. Förbundets ordförande Fredrika Åkerö säger i ett pressmeddelande att man kommer ta upp frågan med nye justitieministern, som antas komma att tillsättas från moderpartiet.
”Jag undrar vad Kristdemokraterna tillför regeringen. Om deras viktigaste prioriteringar är att se till att äktenskapslagen inte förändras och att abortlagen granskas ser jag inte vad de tillför regeringen. Jag ifrågasätter starkt KD:s syn på individen”, säger Åkerö i pressmeddelandet enligt Hbl.fi.