Robert Biedrón, tidigare mycket populär borgmästare i staden Słupsk, har ofta liknats vid Frankrikes president Emmanuel Macron, rapporterar SVT Nyheter. Biedrón åker nu runt på en turné med sitt nystartade vänsterparti Wiosna, för att utmana Polens politiska landskap som länge dominerats av två högerpartier.

Parlamentet är som folket i Polen, splittrat mellan liberalism och viljan om ett öppet EU, till de som vill ha mer nationalistisk och konservativ politik. Biedrón är därför en väldigt progressiv politiker då han till exempel vill att kyrkan ska separeras från staten och få mindre makt, tillåta fri abort och satsa på miljön.
Jämställdhet mellan könen är paritets hjärtefråga.

Wiosna planerar att ställa upp i såväl i EU-valet som i Polens parlamentsval i november. Som bäst har partiet fått 16 procent i opinionsmätningarna.

Tänkte söka asyl i Sverige på grund av sin sexuella läggning

Som landets enda öppna politiker brinner han för att se stärkta rättigheter för hbtq-personer. Han själv är en återkommande deltagare i landets prideparader. Som ung funderade Biedrón på att söka asyl i Sverige på grund av sin sexuella läggning, berättar han för SVT.

– Jag växte upp i en by i de konservativa delarna av landet. Då, på 90-talet var ingen öppet homosexuell i Polen. Jag minns att jag tänkte: ”herregud, det här är det värsta liv jag kunde få”. Som den ende öppet homosexuelle politikern i landet är jag på sätt och vis fortfarande den ende ”bögen i byn” – men i dag kan jag vara den som får andra att tro på att deras drömmar om ett annat liv ska gå i uppfyllelse. Är inte det fantastiskt?