Tidigare i veckan skrev QX om Liberalernas kampanjfilm som blockades av Facebook. I filmen kysser två män varandra vilket Facebook menade var ”sexuellt antydande innehåll”. Filmen möttes också av hat på sociala medier. Blockeringen möttes av kritik från flera håll och nu har filmen godkänts av Facebook.

Facebook lämnar däremot ingen motivering varför filmen plötsligt godkänts. Men en gissning är på grund av att flera medier, där Sydöstran var först, har skrivit om det. TV4:s politiska kommentator Marcus Oscarsson delade liberalernas Birgitta Ohlssons inlägg på Facebook där artikeln var länkad och den fick då stor spridning.

Firar med att uppmana kärleks-bombning på sociala medier

Efter att filmen godkänts uppmanar Liberalerna i Karlshamn och HBT-liberaler Syd människor att hashtagga bilder där kärleken saknar genus och lägga upp på sociala medier.

– Vi vill visa att kärleken finns överallt och den ter sig helt oberoende av det normativa samhällets spelregler. Vi kan aldrig acceptera att kärlek censureras! Vi vill genom manifestationen påminna om hur stolta vi ska vara över vilka vi är och vilka vi älskar, säger Emanuel Norén, vice gruppledare Liberalerna Karlshamn, till QX.

Vill du vara med? Lägg ut en bild på dig och din partner med hashtaggarna #loveisliberal #kärlekenärfri.

Såhär skrev QX tidigare i veckan

– Det känns som ett demokratiskt nederlag, säger Emanuel Norén till Sydöstran.

Tanken med Liberalernas film var att visa deras liberala värden som frihet, öppenhet och tolerans. En del i filmen innehåller ett klipp på ett gaypar som pussas och håller om varandra. Men när partiet ville marknadsföra filmen på Facebook fick de avslag. Facebook hänvisade till sina riktlinjer för ”sexuellt antydande innehåll”.

– Det finns allt möjligt skit på Facebook men lite vacker kärlek mellan ett samkönat par är tydligen tabu, säger Emanuel Norén.

HBT-liberaler i Syd har uttryckt stark kritik mot att filmen inte går att marknadsföra och samtliga föreningar runt om i landet som försökt lägga ut filmen har överklagat Facebooks beslut. Tyvärr utan framgång att nå företaget.

Möttes av hat innan de ville marknadsföra den

Redan innan marknadsföringen skulle börja möttes den av hat på Twitter och Facebook.

”Tvi fan vilket skit ni visar upp” var en åsikt.

”Jag var nära o spy när jag såg detta”, var en annan.

Emanuel Norén tror inte att ett heterosexuellt par som kysser varandra hade stoppats av Facebook.

– Troligen inte. Heteronormen är inte så kontroversiell och tabu, säger han till Sydöstran.

Kommer ni att ändra i filmen?
– Nej det kommer vi inte. Vi kommer inte låta Facebook bestämma vilka budskap vi vill ska synas i våra kanaler, säger Gustav Georgson kommunikationschef för Liberalerna till QX.

Gustav tror att videon blockerats för att det kommit in många anmälningar mot videon.

Enligt Facebooks regler för vad som är sexuellt antydande innehåll är att det förekommer nakenhet eller antydd nakenhet, mycket synlig hud eller urringning och bilder som fokuserar på enskilda kroppsdelar.