Ziad trodde under större delen av sitt liv att hans attraktion till män var en sjukdom. Som 18-åring flydde han från Syrien till Egypten och försökte där ”bota” sin homosexualitet. Där fick han kontakt med en ”psykolog” som skulle hjälpa honom i fyra steg.
I det nästa sista steget blev han uppmanad att kolla på lesbisk porr tre gånger om dagen, i det sista steget skulle han få elchocker, men dit hann han aldrig. Istället flydde han till Sverige. Han berättar sin historia i senaste poddavsnittet av Verkligheten i P3.
QX har pratat med Ziad om medverkan i programmet.

Vad fick dig att ställa upp i Verkligheten i P3?
– Jag blev kontaktad av en från produktionsbolaget som jobbar med Verkligheten i P3 som hade sett ett inslag om mig på SVT och undrade om jag skulle kunna ställa upp. För mig var det en självklarhet.

Hur var det att komma ut för dina föräldrar?
– Efter att jag gick igenom allt det som jag berättar om i programmet och insåg att homosexualitet inte är en sjukdom kände jag att det var dags att berätta. Mamma fick reda på det sex månader innan pappa. Det var faktiskt efter QX Gaygala 2018 som jag bestämde mig för att berätta för honom. När jag såg att Viktoria vann pris för ”Årets Trans” och hur glada och stolta hennes föräldrar var så grät jag och tänkte att sådär vill jag också ha det. Så dagen efter berättade jag.

Hur gick det?
– Det gick ändå bra. Han frågade om jag hade någon sjukdom i mina organ eller i min kropp. Men jag sa nej och vi fortsatte prata. Till slut tror jag att han förstod att det inte var något fel med mig.

Dina föräldrar reagerade ändå ganska lugnt vad jag förstod det som. Varför tror du att dom gjorde det?
– Jag vet inte. Kanske visste de från första början? Vi har en jättefin relation idag, även om de fortfarande är kvar i Syrien. Jag pratar med dem om hbtq och ofta skickar jag information om hbtq med brev till Syrien. De vet om att jag har en pojkvän också.

Hur reagerade de när du sa att du hade pojkvän?
– Mamma sa ”du förtjänar bara det bästa och är han inte det hittar vi en ny” (skrattar). Jättekul att hon är så chill, men det gör mig också lite förvirrad. Accepterar hon eller inte? Men uppenbarligen gör hon det.

Du anordnade ju dessutom Övertorneås första Pride 25 maj. Hur gick det?
– Det gick jättebra! Så roligt att få göra det. Det var ungefär 200 personer som deltog vilket känns toppen!

Ni kan höra hans program i Verkligheten i P3.

Från Övertorneås första Pride.