Lugnetkyrkan i Falun uppmanade en församlingsmedlem att lämna kyrkan när hon ville leva som öppet homosexuell, rapporterar P4 Dalarna, som samlat flera vittnesmål från tidigare medlemmar. Församlingen säger till P4 Dalarna att homosexualitet är ”en typ av trasighet” och att medlemmar bör sätta ”församlingens kollektiva värderingar före sina personliga preferenser”.

”I detta fall betyder det att man kan ha högre befattningar inom kyrkan som homosexuell om man väljer att inte leva ut sin sexualitet” enligt uttalandet från kyrkan.

Kyrkans slogan är ”En kyrka öppen för alla” och har dessutom samarbeten med Falun kommun till ett värde av tre miljoner kronor. Kommunen hyr en av kyrkans lokaler för förskoleverksamhet och kommunen betalar kyrkan för att vara flyktingguider. Efter anklagelserna meddelar Faluns kommundirektör Pernilla Wigren till TT att samarbetet kommer ses över.

– Lugnetkyrkan måste tydligt gå ut och förklara sig. Och sedan måste vi på vår kant, om vi inte får svar som gör oss trygga, avbryta våra samarbeten, säger hon.

Kyrkan har svarat

På frikyrkans hemsida har Daniel Haglund, ordförande i Lugnetkyrkan svarat på kritiken via ett pressmeddelande:

”Vi tar fullständigt avstånd från all form av diskriminering och om det är någon som på något sätt upplevt sig diskriminerad ber vi om ursäkt för det”

”Vår värdegrund bygger på allas lika värde och vi respekterar alla människor oavsett etniskt bakgrund, sexuell läggning, funktionsnedsättning, kön, könsidentitet, ålder eller religion. Hos oss är alla lika mycket värda”.