4 augusti kom Hans Linde ut som partiledarkandidat för Vänsterpartiet för att tillföra partiet en kaxig kraft som vill framåt. Idag stod riksdagsledamoten i Vänsterpartiets tält i Pride Park.

– Ett problem som Vänsterpartiet har är att vi uppfattas som rätt mossiga. Under senare tid har vi lagt för stort fokus på att bara säga nej till borgarnas förslag, istället för att lägga fram våra egna.

Förutom Linde och Ohly kandiderar även Jonas Sjöstedt och Ulla Andersson.

32-årige Hans Linde beskriver sig som socialist och feminist och är idag utrikespolitisk talesman för Vänsterpartiet. Efter partikonferensen i januari skulle han alltså kunna bli Sveriges förste öppet homosexuelle partiledare i ett riksdagsparti. Hans politiska engagemang växte fram i samband med att han kom ut och hbt-frågorna ligger nära hjärtat.

– Framförallt måste vi ändra könslagstiftningen, det är den viktigaste frågan. Hatbrotten är fortfarande för många och vi ska ge öppna hbt-flyktingar en fristad i Sverige.

Årets tema för Stockholm Pride är öppenhet – vad har du som du döljer?
– Inte min sexualitet i alla fall. Det skulle vara att jag dansade folkdans när jag var sju, i folkdanslaget Baragillet.

Chanserna är alltså stora att Hans Linde trumfar sittande partiledare Lars Ohly på åtminstone en punkt: i förra årets Prideparad visade Ohly att dans inte var hans starka sida.